Aluat pentru eclere si choux

Cand eram mica obisnuiam sa imi iau aproape in fiecare zi eclere de la cofetarie. Asadar, intr-o zi m-am hotarat si eu sa incerc sa le fac acasa. Am gasit o reteta de aluat pentru eclere, pe care cel mai probabil nu am urmat-o pas cu pas, asadar am obtinut niste eclere foarte turtite. La gust erau bune, insa din pacate nu aratau foarte bine.

In concluzie, am considerat ca este prea complicat sa faci aluat pentru eclere acasa si am continuat sa imi cumpar de la cofetarii. Multi ani mai tarziu am incercat din nou sa fac aceasta reteta; treptat, au inceput sa iasa conform asteptarilor mele.

Durata: 1h 20 minaluat pentru eclere

Dificultate: medie

Portii: aprox. 60 choux/ 25 eclere

Ingrediente:

  • 125 ml lapte
  • 125 ml apa
  • 113 gr unt
  • 135 gr faina
  • 4 oua mari
  • ½ lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • ulei pentru uns

Incalzim cuptorul la 220ºC. Intr-o cratita punem laptele, apa, untul, sarea si zaharul. Punem oala pe foc si o lasam pana ajunge compozitia sa fiarba. Amestecam din cand in cand pentru a se topi untul, sarea si zaharul. Intre timp cernem faina de doua ori.

In momentul in care laptele incepe sa fiarba, luam oala de pe foc si adaugam toata faina. Amestecam cu lingura de lemn pana obtinem un aluat. Punem din nou cratita la foc mic pentru cateva minute si amestecam aluatul, astfel incat sa nu se arda. Aluatul a stat suficient pe foc in momentul in care se desprinde cu usurinta de peretii vasului si nu mai are cocoloase. Un test pe care il puteti face, este sa introduceti o lingura in aluat, iar daca aceasta sta in picioare, inseamna ca a ajuns la consistenta dorita.

aluat pentru eclere aluat pentru eclere

Luam aluatul pentru eclere de la sursa de caldura si il lasam sa se raceasca putin inainte de a adauga ouale. Daca aluatul este fierbinte, in momentul in care vom adauga ouale, riscam sa se faca omleta :).

Batem ouale cu furculita intr-un castron. Adaugam treptat cate un ou in aluatul caldut (aproximativ 70°C ) si amestecam pana il incorporam complet. La final obtinem un aluat cremos, care insa nu curge. In momentul in care dati cu degetul prin aluat, acesta nu va reveni la forma initiala. Sau daca amestecati aluatul cu o spatula de silicon, iar apoi o ridicati incet, aluatul va lua forma literei “V” in varful spatulei.

Intr-o tava punem hartie de copt si ungem cu putin ulei. Transferam aluatul intr-o punga si dam formele dorite. Apasam usor cu o lingurita astfel incat sa nu fie prea tuguiate. Eu am facut de data aceasta doar choux. Acestea nu trebuie ingramadite in tava si trebuie sa lasam suficient spatiu intre ele, intrucat vor creste. Pentru cantitatea aceasta de aluat vom avea nevoie de doua tavi, pe care le vom pune pe rand la copt.

aluat pentru eclere aluat pentru eclere

Introducem tava la cuptor si reducem temperatura la 180ºC. Le lasam aproximativ 10 minute sa creasca, iar apoi micsoram temperatura la 170ºC. Le mai lasam inca 15-20 de minute pana cand devin aurii. Timp de 20 de minute nu deschidem usa la cuptor pentru a nu se lasa.

aluat pentru eclere aluat pentru eclere

Pentru a ramane crocante la exterior, dupa ce le scoatem din cuptor, intepam gogoselele obtinute cu o scobitoare; in felul acesta iese aerul fierbinte;

Gasiti aici reteta de choux a la creme, care este absolut delicioasa. Totodata, pot fi umplute cu crema de vanilie, ciocolata, frisca dar si cu diferite umpluturi sarate: somon, branza, etc.

Astept parerile voastre si pe paginile de facebook si instagram.

Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published.