Crema de zahar ars

Iubesc crema de zahar ars! Probabil si datorita faptului ca imi aminteste de copilarie. Era desertul cel mai asteptat de mine si de sora mea. Mama il pregatea de obicei seara si adormeam gandidu-ma la crema de zahar ars 🙂 . Dimineata eram in stare sa mananc aproape jumatate de oala.

Am dat din intamplare peste reteta aceasta, dorind sa aflu mai multe despre obiceiurile culinare din bucataria nordica. Nu este o mare diferenta fata de reteta clasica pe care o stiam. Singurul lucru nou este smantana care inlocuieste o parte din lapte.

Durata: 1h 20crema de zahar ars - varianta norvegiana

Dificultate: medie

Portii: 4-5

Ingrediente:

  • 100 gr zahar pentru topit
  • 300 ml lapte
  • 150 ml smantana pentru gatit
  • 4 oua
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingurita suc lamaie
  • 1 praf de sare

Incalzim cuptorul la 140ºC. Eu mi-am cumparat de curand un termometru pentru cuptor pentru a ma asigura tot timpul ca am temperatura optima atunci cand prepar ceva.

Pregatim formele in care vom face crema de zahar ars.

Intr-o oala cu fundul mai gros punem zaharul si lamaia. Lasam la foc mic pana se topeste tot zaharul si se caramelizeaza. Cu cat va fi mai inchis la culoare zaharul topit, cu atat va fi mai puternic gustul de caramel. Personal, imi place sa nu fie foarte intens gustul. In cazul in care va intrebati de ce punem sucul de lamaie – ajuta ca zaharul sa nu se arda.

Pentru a manevra zaharul, puteti sa folositi o lingura sau sa invartiti oala. Bineinteles, daca folositi o lingura sa amestecati zaharul, o parte din caramel va ramane pe lingura. Nu va faceti griji, daca o puneti in apa clocotita, se va curata fara nicio problema. Aveti mare grija atunci cand folositi zahar topit, intrucat este foarte fierbinte.

Dupa ce caramelul a ajuns la culoarea dorita, trebuie sa ne miscam foarte repete pentru a-l turna in forme, ca in pozele de mai jos. In cazul in care pe masura ce manevram caramelul acesta se raceste si nu mi poate fi turnat cu usurinta, mai punem putin oala pe foc pana devine mai lichid. Pentru a curata vasul de caramel care se intareste foarte repede, punem apa si o lasam sa fiarba, dupa ca il putem spala cu usurinta.

Intr-o oala incalzim laptele, smantana si zaharul (3 linguri) si lasam pana dau in clocot. Lasam compozitia sa se raceasca putin si intre timp batem ouale cu un praf de sare. Turnam cate putin din lapte peste oua si amestecam cu telul. Daca turnam laptele foarte fierbinte peste oua, este posibil sa obtine omleta. Lasam compozitia sa stea aproximativ 10 minute, astfel incat sa iasa bulele de aer.

Strecuram compozitia, intrucat e posibil sa ramana mici bucatele de ou. Impartim compozitia in parti egale si o turnam in forme. Punem formele intr-o tava. Turnam apa astfel incat sa acopere pana la jumatate formele.

crema de zahar ars - varianta norvegiana crema de zahar ars - varianta norvegiana

 

crema de zahar ars - varianta norvegiana crema de zahar ars - varianta norvegiana

Introducem tava la cuptor pentru aproximativ o ora. Lasam sa se raceasca si bagam formele la frigider pentru cateva ore, preferabil peste noapte.

Inainte de a servi crema de zahar ars, desfacem cu un cutit marginile. Punem o farfurie putin adanca deasupra si intoarcem repede. Rezultatul este incredibil! Am obtinut o crema de zahar ars perfecta!

Pofta buna!

Astept parerile voastre si pe paginile de facebook si instagram.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

I accept the Privacy Policy