Cremsnit sau cremes facut in casa

Cremsnitul este un desert adorat de multa lume. Adevarul este ca ce poate sa nu iti placa la cremsnit – foi crocante si multa crema de vanilie.

Nu am crescut cu acest desert, sau cel putin nu imi amintesc sa fi facut mama vreodata cremsnit. Cred ca am descoprit cremsnitul cand am venit in Bucuresti si am cumparat din curiozitate de la o cofetarie. Am fost foarte dezamagita pentru ca era facut practic cu frisca de la tub. La ceva timp dupa, am mancat varianta facuta in casa si a fost o diferenta de la cer la pamant.

Durata: 1 hcremsnit sau cremes

Dificultate: medie

Portii: 1 tava (25×35 cm)

Ingrediente:

  • 450-500 gr aluat foietaj
  • 500 ml lapte
  • 200 ml frisca (optional)
  • 4 oua
  • 100 gr zahar tos
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 60 gr faina
  • 1 praf de sare

Incalzim cuptorul la 190ºC pentru a coace foile. Luam aluatul foietaj si il impartim in doua parti egale. Tapetam blatul de lucru cu faina si intindem foia de aluat pe dimensiunile tavii. Intepam foaia de aluat cu furculita, o asezam in tava. Introducem tava la cuptor pentru 10-15 minute, pana cand se rumeneste. Repetam operatiunea si cu a doua jumatate de aluat. A doua foaie putem sa o taiem direct in patratele (inainte de a o coace), avand in vedere ca este destul de greu sa tai cremsnitul cu cutitul, dupa ce pui si crema.

Separam albusul de galbenus. Intr-un castron frecam galbenusurile cu zaharul vanilat si 50 gr de zahar tos pana cand isi dubleaza volumul. Adaugam 50 ml de lapte rece si il incorporam in compozitie. Punem faina si amestecam astfel incat sa nu ramana cocoloase. Turnam restul de lapte incalzit peste comozitie si omogenizam. Turnam totul intr-o oala cu fundul mai gros si lasam sa stea la foc mic. Mare atentie sa amestecam constant in crema, pentru a nu se lipi de fund. Pe masura ce se va incalzi, crema se va ingrosa. O lasam sa dea in clocot de cateva ori si luam vasul de pe foc.

Separat, batem albusurile spuma cu un praf de sare si diferenta de zahar tos (50 gr). Cand albusurile s-au intarit, le incorporam in crema de vanilie fierbinte, astfel incat sa se gateasca. Amestecam cu lingura de jos in sus, astfel incat sa nu pierdem din volum.

Pentru prepararea cremei, gasiti mai multe variante: sa folositi o cantitate mai mare de faina, respectiv 100 gr la 500 ml de lapte, insa personal mi se pare ca se simte prea tare gustul de faina in crema si de aceea folosesc o cantitate mai mica. Totodata, mai exista varianta sa adaugati pe langa faina si 5 gr de gelatina, pentru a obtine o crema mai tare. Prefer sa nu includ si gelatina, intrucat crema de cremsnit va avea o consistenta diferita si nu va mai fi la fel de pufoasa si aerata.

cremsnit sau cremes cremsnit sau cremes

Pentru asamblare, punem intr-o tava o foaie de cremsnit, iar deasupra turnam crema calda (nu rece). Nivelam crema, iar deasupra asezam si cea de-a doua foaie. Pentru a fi mai usor de taiat, puteti sa o sfaramati si sa o presarati peste crema. Introducem cremsnitul la frigider pentru cateva ore (preferabil peste noapte), astfel incat sa se intareasca crema.

Dupa ce s-a racit, puteti sa pudrati cremsnitul cu zahar.

cremsnit sau cremes cremsnit sau cremes

Tips & tricks:

  • Optional, puteti pune deasupra cremei racite si frisca si dupa asezati cea de-a doua foaie de cremsnit.

Mai multe retete cu aluat foietaj gasiti aici.

 

Astept parerile voastre si pe paginile de facebook si instagram.

Pofta buna!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *