Inghetata cu cacao si nuca

Inghetata cu cacao si nuca este reteta preferata de inghetata pe care o prepar de ani buni de zile. Mi se pare foarte usor de pregatit si este ideala pentru orice anotimp, mai ales pentru zilele calduroase de vara.

Durata: 20 min pregatire & 2-3 ore pentru inghetareinghetata cu cacao si nuca

Dificultate: usoara

Portii: 8

Ingrediente:

  • 8 oua
  • 500 gr smantana min 20% grasime
  • 100 gr nuca macinata
  • 8 linguri zahar (preferabil brun)
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 2 linguri cacao
  • ½ lingurita esenta de rom
  • ½ ingurita esenta migdale/vanilie

Primul lucru pe care il facem este sa separam albusul de galbenus la cele 8 oua si le punem in doua castroane mai mari. Mare atentie sa fie uscat castronul in care batem albusul si la fel si telul.

Batem albusurile, iar cand s-au facut spuma, adaugam treptat 4 linguri de zahar brun. Le batem mai departe pana cand se topeste tot zaharul. Stim ca sunt gata daca atunci cand intoarcem castronul cu fundul in sus, acestea nu cad.

Frecam galbenusurile cu 4 linguri de zahar pana cand isi dubleaza volumul, iar zaharul se topeste.

Inghetata cu cacao Inghetata cu cacao

Smantana se bate ca pentru frisca cu cele 2 pliculete de zahar vanilat pana se intareste putin. Se poate pune o cantitate si mai mare de smantana si astfel devine si mai cremoasa la final. Adaugam galbenusurile peste smantana si amestecam. Peste compozitie se adauga nuca, cacao  si esentele. Totul se rastoarna peste albusurile spuma si se amesteca de jos in sus cu o lingura sau cu telul, dar nu cu mixerul, intrucat albusurile isi vor pierde din volum.

Turnam inghetata intr-un alt vas care se baga la congelator. Dureaza aproximativ 2-3 ore pana cand poate fi servita.

Tips & tricks:

  • La final puteti adauga si o lingura de miere; veti vedea ca va da o aroma placuta;
  • Nucile intregi le puteti carameliza inainte si dupa sa le macinati;
  • Din jumatate in jumatate de ora se scoate din congelator si se amesteca pentru a nu se forma cristale de gheata.

Poate nu stiai:

Nucile:

  • Sunt sursa de calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier, iod, cupru, sulf, sodium, vitaminele C, b1, B2, B5 si carotene;
  • Reduc nivelul colesterolului, sunt benefice pentru piele si imbunatatesc memoria;
  • Sunt benefice in tratarea reumatismului si pot fi folosite ca remediu impotriva stresului.

Pudra de cacao:

  • Stimuleaza productia de endorfine si serotonine, care induc starea de fericire;
  • Contribuie la buna functionare a vaselor sangvine;
  • Scade colesterolul si intensifica circulatia cerebrala.

 

Pofta buna! La noi nu dureaza mai mult de doua zile pana cand se termina toata inghetata!

2 Comments

  1. Pingback: Briose cu ciocolata - pufoase si gustoase - ZEN IN BUCATARIE

  2. Pingback: Sos de vanilie - Crème anglaise - ZEN IN BUCATARIE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *