Lapte batut de casa

Pana de curand nu am indraznit sa fac lapte batut. Mereu am crezut ca este ceva complicat, insa este incredibil de usor de pregatit. In ultima perioada beau in fiecare zi un pahar de lapte batut, facut in casa. Cand stateam cu parintii mei, obisnuiau sa cumpere in fiecare duminica cativa litri de lapte si sa il puna la prins. Mergea de minune cu niste clatite cu branza la cuptor sau poale-n brau.

Durata: 10 min pregatire & 24 h pentru prins

lapte batut

Dificultate: usoara

Portii: 8

Ingrediente:

  • 2 litri lapte de vaca crud
  • 1 lingura lapte batut/ smantana

De unde cumparam laptele? Daca nu aveti o persoana care sa va furnizeze laptele, in piata gasiti dozatoare de lapte care au lapte proaspat in fiecare zi. Eu cumpar in fiecare weekend din piata Obor si pana acum am fost multumita.

Procedura este foarte simpla! Intr-un vas, preferabil un ceaun, punem 1 litru de lapte la incalzit si il tinem pe foc pana cand devine calai. In cazul in care il incalziti prea mult, nu este nicio problema, il lasati la racit pana revine la temeratura optima.

Laptele incalzit il punem peste laptele rece. Eu am folosit un bidon de 2 litri de plastic, insa puteti folosi un vas de ceramic sau sticla. Se adauga o lingura de lapte batut sau smantana si se agita. Infasuram bidonul intr-un prosop astfel incat sa fie acoperit complet si il lasam la temperatura camerei, nu in frigider.

In functie de cat este de cald in casa, ar trebui sa fie gata in aproximativ 24 de ore. In caz contrar, il mai lasati inca o zi. Dupa ce s-a prins, il tineti la frigider si poate fi consumat intr-o saptamana.

Rezultatul este extraordinar si mi se pare mult mai bun decat cel cumparat!

Tips & tricks:

  • In cazul in care vreti ca laptele batut sa fie cat mai fin atunci cand il consumati, il agitati bine dupa ce se prinde;

Poate nu stiai:

Laptele batut:

  • Contine probiotice care sunt importante pentru sanatatea sistemului digestiv, colonului si sistemului imunitar.

Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *