Mancare de naut

Avand in vedere ca incepe postul astazi, m-am gandit sa va propun ca si reteta mancare de naut. Am descoperit de curand nautul si imi place foarte mult, mai ales in salate. Este foarte satios si este perfect atunci cand nu doresc sa mananc carne.

Durata:

  • 30-40 min daca folositi naut deja fiert
  • 12 h daca folositi naut uscat + 2-3 h pentru gatitmancare de naut

Dificultate: usoara

Portii: 4

Ingrediente:

  • 250 gr naut uscat
  •  ½ ardei gras
  •  1 ceapa
  • 100 ml vin
  • 2 linguri bullion de rosii/ 1-2 rosii
  • 1 lingura ulei de masline/ rapita
  • 1 legatura marar
  • Sare, piper dupa gust

In cazul in care folositi naut uscat, cel mai bine este sa il puneti la inmuiat in apa peste noapte. Dupa ce s-a inmuiat, se clateste si se pune la fiert pentru 2 ore si jumatate. Daca folositi naut deja fiert, nu va mai fi nevoie de acest lucru.

Intr-o cratita punem la incins uleiul si calim pentru 1-2 minute ardeiul si ceapa tocate marunt. Turnam vinul deasupra si adaugam nautul.  Lasam totul sa fiarba pentru 15-20 de minute la foc mic. Adaugam bulionul diluat cu cateva linguri de apa sau rosiile pasate si lasam sa mai fiarba inca 5-10 min.

La final asezonam mancarea cu sare si piper. Dupa ce am luat oala de pe foc,  punem peste si mararul tocat marunt.

Tips & tricks:

  • Fierbeti o cantitate mai mare de naut si puneti pachete la congelator pentru a le folosi la gatit cu alte ocazii; astfel economisiti timp;

Poate nu stiai:

Nautul:

  • Are un continut scazut de grasimi saturate si colesterol;
  • Datorita continutului de fibre reduce pofta pentru alte gustari;
  • Este un inlocuitor bun de carne, insa pentru a te asigura ca ai in alimentatie cei 9 aminoacizi esentiali, trebuie combinat cu cereale, seminte, nuci, sau alte alimente care au in compozitie aminoacizi ce contin sulf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *