Paine de casa cu faina de secara

Dupa ce am facut prima oara paine in casa si am vazut ca rezultatul este asa de bun, m-am hotarat sa mai incerc inca o varianta, de data aceasta cu faina de secara.

Durata: 1h 40paine de casa cu faina de secara

Dificultate: medie

Portii: 1 paine

Ingrediente:

  • 150 gr faina integrala
  • 300 gr faina de secara
  • 350 ml apa/ zer
  • 30 gr amestec de seminte 
  • 30 gr drojdie 
  • 2 linguri ulei de masline/ rapita
  • 1 galbenus de ou
  • 1 lingurita sare

Cernem faina de doua ori pentru a se aerisi, iar astfel painea va iesi mai pufoasa. paine de casa cu faina de secaraIncalzim 100 ml de apa pana devine calduta (nu fierbinte) si o turnam intr-un castron peste drojdie. Amestecam pana devine drojdia lichida. Adaugam 100 gr faina de secara si o incorporam bine in compozitie. Acoperim castronul cu un prosop curat si lasam la dospit pentru 15 minute.

Dupa ce a crescut putin, turnam restul de apa calduta si sarea in castron. Adaugam treptat restul de faina si framantam aluatul pana se incorporeaza toata faina. Punem semintele in aluat si framantam in continuare. Aluatul nu trebuie sa fie foarte tare si nu este nicio problema daca la final inca se mai prinde putin de mana.  Adaugam uleiul si il mai framantam 1-2 minute. Lasam aluatul acoperit cu un prosop sa creasca cel putin 30 de minute intr-un loc calduros.

Incalzim cuptorul la 220 gr. Pregatim tava in care vom coace painea. Punem hartie de copt peste si o ungem cu putin ulei sau presaram niste faina pentru a nu se prinde painea. Ungem blatul cu ulei, dam forma painii, o asezam in tava si o mai lasam pentru inca 10 minute inainte de a o baga la cuptor.

Frecam galbenusul si ungem painea pentru a avea o culoarea aurie dupa coacere.  Introducem tava la cuptor pentru aproximativ 35-40 de minute. Dupa ce s-a copt painea, o scoatem din tava si o infasuram intr-un prosop curat.

Mirosul de paine este extraordinar!

Pofta buna!

Incearca si painea de casa cu tarate si seminte.

Paine de casa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *