Paine de casa cu seminte

Cum sa nu iubesti mirosul de paine coapta in casa? Mie imi place la nebunie sa fac paine in casa si aveam o perioada cand faceam in fiecare weekend. Nu mai facusem de ceva timp si chiar imi era dor, asa ca in weekend m-am pus pe treaba. Va las si voua reteta de paine de casa cu seminte. 🙂

Durata: 1h 40 minPaine de casa cu seminte

Dificultate: medie

Portii: 1 paine

Ingrediente:

  • 450 gr faina 650
  • 350 ml apa
  • 30 gr amestec de seminte
  • 25 gr drojdie
  • 2 linguri ulei de masline
  • 8 gr sare

Faina trebuie sa fie la temperatura camerei. Cernem faina intr-un castron mai mare si adaugam sarea si semintele. Incalzim apa, care trebuie sa fie calduta si in niciun caz fierbinte. Dizolvam drojdia cu putina apa si o adaugam peste faina. Incepem sa framantam si adaugam treptat diferenta de apa. Framantam aluatul cateva minute. Adaugam uleiul de masline si mai framantam 1-2 minute, pana obtinem o coca nu foarte tare.

Acoperim castronul cu un prosop curat si il lasam sa creasca la loc caldut, aproximativ 20-30 de minute.

Incalzim cuptorul la temperatura maxima (220-240ºC). In cazul in care coaceti painea in vase de lut, ceramica, Jena sau ceaun, puteti sa le bagati si pe ele in cuptor, pentru a se incinge puternic.

Dati aluatului forma dorita. Eu am copt painea in ceaun si i-am dat forma rotunda. Mai lasam painea 10 -15 minute sa dospeasca. Stropim painea cu putina apa.  Scoatem vasul din cuptor, asezam repede painea in vas, acoperim cu un capac si introducem vasul in cuptor. Astfel painea va avea o coaja crocanta, pe care eu o iubesc. Lasam vasul acoperit timp de 20 de minute si astfel painea se coace in atmosfera de aburi proprii. Dupa care inlaturam capacul si lasam painea sa se mai coaca inca 20 de minute.

Painea este gata cand la exterior coaja este tare si de culoare maronie, iar la interior termometrul indica 97ºC.

Painea continua procesul de coacere si dupa ce este scoasa din cuptor. De aceea, preferabil este sa o taiati si sa o mancati dupa ce s-a racit complet. Lasam painea sa se raceasca invelita intr-un prosop curat.

Daca ti-a placut aceasta paine de casa cu seminte, gasesti aici mai multe retete de paine facuta in casa.

Astept parerile voastre si pe paginile de facebookinstagram si pinterest.

Pofta buna!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.