Paste cu ciuperci si sos alb cremos

Aceste paste cu ciuperci si sos alb sunt cremoase si ideale pentru o cina rapida, mai ales in timpul saptamanii, dupa o zi de munca, cand ajungi acasa si constati ca nu ai nimic de mancare.

Durata: 30 minpaste cu ciuperci si sos alb

Dificultate: usoara

Portii: 6

Ingrediente:

  • 750 gr paste 
  • 150 gr ciuperci shimeji
  • 200 gr ciuperci pleurotus
  • 200 gr ciuperci champignon albe
  • 200 gr ciuperci champignon brune
  • 200 ml lapte
  • 200 ml smantana pentru gatit
  • 30 gr unt
  • 5 catei de ustuoi
  • 1 legatura patrunjel
  • Praz/ceapa verde (optional)
  • Parmezan (optional)
  • 1 lingura faina
  • ¼ lingurita usturoi uscat
  • Sare, piper

Pentru reteta aceasta de paste cu ciuperci si sos alb am ales sa folosesc patru tipuri de ciuperci, pentru arome, texturi si forme diferite. Ciupercile shimeji si pleurotus le-am gasit la hipermarket, insa sunt sanse mari sa le gasiti si in piata.

Intr-o oala mai mare punem apa la fiert cu o lingurita de sare. In momentul in care apa incepe sa fiarba, adaugam pastele si le lasam conform instructiunilor de pe ambalaj. Cand pastele au fiert, le scurgem de apa intr-o sita. Pastele le alegeti in functie de preferinte si de ce mai aveti prin casa. Preferatele mele sunt tagliatelle, fie ele simple, cu leurda sau spanac.

Cat timp pastele fierb, ne ocupam de sos. Ciupercile le curatam si le spalam. In cazul ciupercilor shimeji, taiem baza care le uneste, iar pentru celelalte trei tipuri de ciuperci retezam putin cozile. Ciupercile champignon le taiem in jumatate si apoi felii subtiri. Feliem subtire ciupercile pleourotus. Ciupercile shimeji le punem intregi, avand in vedere ca sunt mici ca dimensiune.

Intr-o tigaie mai adanca punem la incins untul. Zdrobim usturoiul cu lama cutitului si il tocam marunt. Calim usturoiul 1-2 minute. Adaugam ciupercile si ustuoiul uscat si amestecam bine. Lasam ciupercile sa fiarba la foc mediu spre mare.

paste cu ciuperci si sos alb paste cu ciuperci si sos alb

Intr-un castron amestecam faina cu putin lapte caldut, astfel incat sa nu ramana cocoloase. Turnam peste diferenta de lapte si smantana.

Cand ciupercile nu mai au apa aproape deloc, turnam in tigaie sosul alb. Lasam sa fiarba 5-10 minute, pana se ingroasa putin sosul. La final punem sare si piper proaspat macinat, dupa gust.

In cazul in care pastele s-au racit si s-au prins intre ele, le trecem repede prin apa si se desprind imediat.

Punem intr-o farfurie adanca o portie de paste, cateva linguri bune de sos si patrunjel tocat fin. Cumnatul meu a venit cu ideea sa punem si ceapa verde sau praz si recunosc ca se potriveste de minune. Daca doriti, puneti deasupra si o lingurita de parmezan.

paste cu ciuperci si sos alb paste cu ciuperci si sos alb

Cum sa nu iubesti aceste paste cu ciuperci si sos alb, cand sunt asa de gustoase, cremoasa si aromate?

Poate nu stiati:

  • Ciupercile shimeji sunt originare din Asia de Est si sunt foarte populare in Japonia;
  • Ciupercile shimeji sunt o sursa buna de vitamina D si potasiu; totodata au un continut scazut de calorii si nu au colesterol;
  • Ciupercile shimeji au un gust amarui daca sunt mancate crude, insa in momentul in care sunt gatite, au o aroma usoara de alune; textura lor este ferma si crocanta;

Mai multe retete cu ciuperci gasiti aici.

Pofta buna!

Astept parerile voastre si pe paginile de facebook si instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *