Poale-n brau – placinta cu branza

Poale-n brau! Nu ai cum sa nu le iubesti. Mie imi amintesc de copilarie. Mama obisnuia sa le faca duminica si le serveam fierbinti cu smantana si lapte batut. O nebunie!

Trebuie sa recunosc ca placintele cu branza pe care le-am facut au fost foarte gustoase, insa nu la fel de bune precum cele facute de mama, desi am facut totul dupa instructiunile ei. Probabil este una dintre acele retete care va fi mereu mai buna facuta de mama. ­čÖé

Durata: 2hpoale-n brau

Dificultate: medie

Portii: 24 placinte (2 tavi)

Ingrediente:

Aluat

  • 850 gr faina
  • 500 ml lapte
  • 3 oua
  • 50 ml ulei
  • 50 gr drojdie
  • 6 linguri zahar
  • ┬Ż lingurita sare

Umplutura

  • 800 gr branza dulce de vaci
  • 8 linguri zahar┬á
  • 3 pliculete zahar vanilat
  • 1-2 linguri de gris (optional)
  • 100 gr stafide (optional)

Altele

  • 1 galbenus de ou

Pentru a face poale-n brau pufoase, toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Cernem faina de doua ori inainte de a ne apuca de treaba. Intr-un castron frecam drojdia cu zaharul pana cand se lichefiaza. Adaugam 100 ml de lapte caldut si 100 gr de faina si amestecam. Acoperim castronul cu un prosop curat si lasam sa creasca timp de 15 minute.

Dupa ce a crescut putin compozitia, adaugam ouale si sarea. Incalzim si restul de lapte (sa fie caldut) si il turnam in castron. Amestecam totul. Adaugam treptat faina si framantam aluatul. Este posibil ca dupa ce incorporam toata faina, aluatul sa fie putin lipicios, insa nu este nicio problema.

Turnam treptat uleiul si framantam pana intra tot in aluat. Pentru a obtine un aluat pufos, framantati cel putin 10-15 minute. Acoperim castronul cu un prosop curat si il lasam la dospit la loc calduros, timp de 30 de minute sau pana isi dubleaza volumul.

Cat timp creste aluatul pregatim umplutura. Scurgem branza de vaci daca are zer. Intr-un castron amestecam branza, zaharul si stafidele. Optional, puteti adauga 1-2 linguri de gris in cazul in care vi se pare umplutura cam lichida.

Incalzim cuptorul la 180ºC. Pudram cu faina blatul pe care vom intinde aluatul. Luam jumatate din aluat si il intindem, pana otinem o foaie subtire de 3-4 milimetri. Nu trebuie sa fie foarte gros, intrucat acesta va creste la cuptor.

IMG_3095 i poale-n brau

Taiem aluatul in patrate (7-10 cm) si punem in mijloc cate o lingura de umplutura. Daca puneti prea multa, este posibil ca in timpul coacerii sa curga pe langa. Luam fiecare colt si le lipim foarte bine. In timpul coacerii este posibil sa se desprinda daca nu au fost lipite bine. La a doua portie de aluat am facut niste trandafirasi. Aveti mai jos poze.

poale-n brau poale-n brau

Intr-o tava punem hartie de copt si o ungem cu ulei. Punem placintele in tava si le ungem cu galbenus de ou. Se coc la cuptor aproximativ 40 de minute, pana cand se rumenesc frumos.

poale-n brau poale-n brau

poale-n brau poale-n brau

Serviti aceste poale-n brau delicioase cu smantana si lapte batut.

Tips & tricks:

  • Inlocuiti 1/3 din branza dulce de vaci cu branza sarata;┬á

poale-n brau poale-n brau

Mai multe retetete traditionale gasiti aici.

Astept parerile voastre si pe paginile de facebook si instagram.

Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *