Prajitura alcaza

Prajitura alcaza este una dintre preferatele mele inca de cand sunt mica. Este o prajitura de casa foarte aromata, care se topeste in gura.

Am venit de cateva zile acasa pentru sarbatorile de iarna si am surprins-o pe mama cand o pregatea. Trebuie sa recunosc ca nu este meritul meu, mama a facut toata treaba. Eu am contribuit cu mancatul. Am facut o poza si la caietul ei de retete, pe care il are de mai bine de 30 de ani. 🙂

Durata: 1h 30prajitura alcaza

Dificultate: medie

Ingrediente:

Compozitie

  • 4 albusuri
  • 250 gr zahar pudra
  • 250 gr nuca macinata
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 1-2 linguri unt pentru uns
  • 1 praf de sare

Crema

  • 4 galbenusuri
  • 250 gr zahar tos
  • 200 ml lapte
  • 50 gr unt – optional
  • 1 lingura plina de faina
  • 1-2 linguri cacao
  • 1 praf de sare

Asamblare

  • 200 gr nuca macinata
  • 100 gr nuca de cocos macinata

Intr-un castron uscat se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul pudra treptat si se mixeaza mai departe. Dupa ce s-au intarit adaugam in compozitie nuca, cacao si esenta de rom si amestecam de jos in sus astfel incat sa nu se lase albusurile.

Incalzim cuptorul la 170ºC. Intr-o tava punem hartie de copt pe care o ungem foarte bine cu unt pentru a nu se lipi prajiturile. Punem compozitia intr-o punga si facem niste bezele nu foarte mari in tava. Trebuie sa lasam cativa centimetri intre ele, intrucat se vor umfla. Introducem tava la cuptor pentru 10 minute pana se rumenesc.

prajitura alcazaprajitura alcaza

Intr-un ceaun sau o oala cu fundul mai gros frecam galbenusurile cu faina, zaharul tos, cacao si sarea. Adaugam laptele treptat si omogenizam crema. Punem ceaunul pe aragaz, la foc mic si amestecam astfel incat sa nu se lipeasca crema de fund. Se lasa crema pe foc pana cand se ingroasa si nu mai cade de pe lingura. La final se pot adauga 50 gr de unt. Crema trebuie lasata sa se raceasca.

prajitura alcaza prajitura alcaza

Pentru asamblare, ungem o bezea cu crema si o unim cu inca o bezea. Inlaturam excesul de crema si rulam marginea prin nuca macinata.

prajitura alcazaprajitura alcaza

Prajitura alcaza este foarte buna dupa o zi, cand se mai inmoaie putin. Un lucru e cert, dupa ce vei manca una, nu te vei mai putea opri!

Voi ce retete aveti din caietele mamei?

Pofta buna!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *