Rulouri cu scortisoara

Mult timp nu prea mi-au placut deserturile cu scortisoara, pana cand am fost in Danemarca, iar acolo toate produsele de patiserie aveau scortisoara, prin urmare nu am avut alta optiune, decat sa le incerc. Nu imi pare rau, pentru ca am descoperit aceste rulouri cu scortisoara, care sunt nemaipomenite!

Durata: 1h 15rulouri cu scortisoara

Dificultate: medie

Portii: 8-12

Ingrediente:

Aluat

  • 275 gr faina
  • 150 ml lapte
  • 50 gr unt 
  • 1 galbenus
  • 4 gr drojdie uscata (jumatate de plic)
  • 15 gr zahar
  • 1 praf de sare

Umplutura

  • 50 gr unt
  • 50 gr zahar
  • 1 lingurita scortisoararulouri cu scortisoara

Intr-un castron frecam galbenusul de ou cu zaharul. Untul il punem la topit, insa trebuie sa avem grija sa nu il ardem. Dupa ce s-a topit, il lasam sa se raceasca pentru cateva minute si il adaugam peste galbenus. Turnam peste compozitie laptele caldut si amestecam. Faina o cernem si o amestecam cu drojdia si sarea. Incorporam treptat faina in compozitie si framantam bine pentru cel putin 10 minute. Acoperim castronul cu un prosop si lasam sa creasca pentru 30 de minute, la loc calduros.

Incalzim cuptorul la 180ºC. Pentru umplutura trebuie sa topim untul, iar zaharul il amestecam cu scortisoara.

Avand in vedere ca se apropie Craciunul, am vrut sa ii dau aluatului o forma mai speciala. Pentru a forma rulouri, se intinde foaia, se unge bine cu unt, se presara zaharul cu scortisoara si se ruleaza. Se taie in rondele de 2-3 cm si se coc pentru 30-35 de minute.

Pentru forma de stea trebuie sa impartim aluatul in patru. Intindem o bucata pe un blat tapetat cu faina si ii dam forma rotunda. Eu am folosit o farfurie si am taiat cu cutitul. Asezam prima foaie intr-o tava in care am pus hartie de copt. Ungem cu un sfert din cantitatea de unt topit si o treime din cantitatea de zahar cu scrotisoara. Repetam operatiunea, iar la final adaugam diferenta de unt.

rulouri cu scortisoara rulouri cu scortisoara

In mijlocul turtei punem un pahar rotund si taiem fasii egale, ca in poza de mai jos. Trebuie sa fie un numar par, eu am impartit in 16 bucati. Se iau cate doua fasii alaturate, una se rasuceste spre stanga, iar una spre dreapta si astfel se obtine aspectul stelat. Se da tava la cuptor pentru 20 de minute. Eu am facut foile destul de subtiri (cativa milimetri), insa daca le faceti mai groase, va trebui sa mariti timpul de coacere.

rulouri cu scortisoara rulouri cu scortisoara

Pofta buna!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *