Tarta cu rubarba si capsuni

Acum doi ani m-am hotarat sa incerc pentru prima oara rubarba si de atunci pregatesc macar o data pe luna aceasta tarta dulce-acrisoara: tarta cu rubarba si caspuni. Si eu si sora mea am ajuns sa o iubim! Tarta cu rubarba si capsuni este unul dintre deserturile noastre preferate. Cel mai mult imi place cum iese primavara sau vara, atunci cand gasesc capsuni de gradina romanesti.

Durata: 2htarta cu rubarba si capsuni

Dificultate: medie

Portii: 8

Ingrediente:

  • aluat pentru tarta
  • 400 gr rubarba
  • 250 gr capsuni
  • 150 gr zahar (preferabil brun)
  • 50 gr unt
  • 2 linguri faina alba
  • 1 galbenus de ou pentru uns

Mai intai pregatim aluatul. Intr-un castron amestecam toate ingredientele, pana obtinem un aluat omogen si nu mai ramane deloc faina in castron. Dam aluatului forma de bila, il infasuram in folie alimentara si il introducem la frigider pentru cel putin 30 de minute.

Intre timp pregatim umplutura. Spalam capsunile, inlaturam coditele si le taiem in doua sau in patru. Tijele de rubarba se decojesc si se taie bucatele de aproximativ 1-2 centimetri. Pentru a curata tijele de rubarba folosesc un peeler pentru legume. Este necesar sa decojim tijele de rubarba pentru a nu ramane atoase.

Amestecam intr-un castron rubarba, capsunile, zaharul si faina si le lasam timp de 30 de minute. In acest timp capsunile si rubarba vor lasa suc, iar faina are rolul de a intari acest suc in momentul in care punem placinta la cuptor,

Incalzim cuptorul la 200ºC. Scoatem aluatul din frigider si il impartim in doua. O bucata (baza tartei) trebuie sa fie putin mai mare. Pregatim tava in care vom coace tarta: fie punem hartie de copt, fie ungem tava cu putin unt, pentru a nu se lipi tarta.

Tapetam cu faina blatul pe care vom lucra. Intindem bucata de aluat mai mare. Diametrul trebuie sa fie mai mare cu cativa centimetri decat baza tavei, astfel incat sa acopere si peretii tavei. Punem aluatul in tava. Intepam din loc in loc cu furculita, pentru a nu se umfla in timpul coacerii.

tarta cu rubarba si capsuni tarta cu rubarba si capsuni

Adaugam fructele si punem deasupra bucatele de unt. Intindem cea de-a doua bucata de aluat. Acum puteti sa va folositi imaginatia si sa faceti nenumarate modele. Aveti mai jos mai multe variante. Cea mai usoara este sa intindem o foaie mare cat diametrul tavei. O asezam deasupra si unim cele doua foi cu o furculita. Facem o cruce cu un cutit in centrul foii de deasupra. Astfel va putea iesi aerul in timpul coacerii. Frecam un galbenus de ou si ungem tarta.

tarta cu rubarba si capsuni tarta cu rubarba si capsuni

tarta cu rubarba si capsuni tarta cu rubarba si capsuni

tarta cu rubarba si capsuni

Introducem tava la cuptor pentru aproximativ 40-45 de minute, cand tarta capata o culoare aurie. Pentru a nu se arde marginea tartei, puteti pune o hartie de copt deasupra atunci cand o introduceti la cuptor si o inlaturati dupa aproximativ 20 de minute. Mai nou, am vazut ca exista si unele forme de silicon pe care le poti folosi special pentru acest lucru.

Tarta cu rubarba si capsuni trebuie lasata sa se raceasca inainte de a o taia. In caz contrar, tot continutul va curge. Pe masura ce se raceste, umplutura se intareste.

tarta cu rubarba si capsuni tarta cu rubarba si capsuni

tarta cu rubarba si capsuni tarta cu rubarba si capsuni

Tips & tricks:

  • Pentru a nu se rupe aluatul atunci cand il asezati in tava, il puteti rula pe un sucitor;
  • Pentru a avea provizii si iarna, cand nu se mai gaseste rubarba, puteti sa o congelati fara nicio problema; o curatati si o taiati cubulete;

Mie mi se pare perfecta tarta cu rubarba si capsuni! Trebuie sa o incercati si voi cat de curand!

Astept parerile voastre si pe paginile de facebookinstagram si pinterest.

Pofta buna!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *