Aluat foietaj – aluat frantuzesc

Astazi vreau sa va arat o prima reteta pentru aluat foietaj, intrucat avem mai multe optiuni, in functie de cantitatea de unt pe care o folosim in reteta. Este o reteta care ia mai mult timp, insa daca sunteti genul de persoana care prefera sa faca totul de la cap la coada, atunci va propun sa o incercati.

Este o reteta mai complexa, dar daca cititi cu atentie instructiunile si le respectati, sigur veti reusi.

Durata: 3haluat foietaj

Dificultate: grea

Ingrediente:

  • 500 gr faina alba
  • 500 gr unt min 80% grasime (scos de 1 ora de la frigider)
  • 275 ml apa rece
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare

Aceasta varianta frantuzeasca de aluat foietaj presupune sa folosim cantitati egale de faina si unt. Mai exista varianta scotiana, in care cantitatea de unt este jumatate din cea de faina. Cea de-a treia varianta este cea englezeasca, in care cantitatea de unt este 75% din cantitatea de faina.

Pentru aceasta reteta avem nevoie de un unt de foarte buna calitate, de min 80% grasime. Daca vreti sa obtineti un aluat de calitate, nu inlocuiti untul cu margarina.

Cernem faina de doua ori. Intr-un castron amestecam faina cu sarea, zaharul si 50 gr unt. Adaugam apa rece si sucul de lamaie si framantam pana obtinem un aluat consistent, ca in imagine. Sucul de lamaie ajuta glutenul sa se relaxeze. Punem aluatul intr-o punga sau o folie de plastic si il dam la frigider pentru 20 de minute.

aluat foietaj

Pe o hartie de copt (sau folie alimentara) punem untul ramas. Asezam deasupra o alta hartie de copt si intindem untul cu facaletul. Ca si lungime, l-am intins cat facaletul, aproximativ 27 cm. Latimea aproximativ o treime din lungime. Introducem untul la frigider.

aluat foietaj aluat foietaj aluat foietaj

Dupa cele 20 de minute, scoatem aluatul din frigider. Tapetam bine cu faina planseta de lucru, astfel incat sa nu se lipeasca aluatul. Foaia de aluat trebuie sa aiba aceeasi latime ca foaia de unt, iar lungimea o data si jumatate, adica aproximativ 40 cm.

Scoatem foaia de unt din frigider si o taiem in patratele pe care le asezam peste foaia de aluat, ca in poza. Doua treimi de aluat vor fi acoperite de unt. Este foarte important ca untul si aluatul sa fie aproape la aceeasi temperatura. Daca untul este prea moale, acesta va iesi din aluat atunci cand il intindem. Daca este prea tare, riscam sa rupem aluatul.

Impaturim aluatul ca in imaginile de mai jos. Mai intai impaturim partea de jos de aluat, fara unt, iar deasupra venim cu partea de sus de aluat.

aluat foietaj aluat foietaj

aluat foietaj

Ce este important de retinut, este cum vom intinde aluatul. Atunci cand intindem aluatul, partea inchisa trebuie sa fie spre dreapta, iar cele trei parti deschise sus, jos, stanga.

Intindem aluatul cu facaletul. Lungimea trebuie sa fie de 3 ori mai mare decat latimea. Pentru a impaturi aluatul, pliem foaia in trei. Luam partea de sus si o impaturim si venim deasupra cu partea de jos. In momentul in care pliem este important sa inlaturam excesul de faina cu o pensula.

aluat foietaj aluat foietaj

aluat foietaj aluat foietaj

Intoarcem aluatul la 90 de grade, respectand aceeasi regula, partea inchisa spre dreapta, partea deschisa spre stanga. Intindem din nou aluatul si il impaturim ca mai sus, inlaturand excesul de faina. Punem aluatul intr-o punga (sau folie alimentara) si il introducem la frigider pentru 20 de minute.

Pana acum am avut 2 plieri, insa avem nevoie de 6 in total. La fiecare doua plieri aluatul are nevoie de pauza, pentru a permite glutenului sa se relaxeze.

Scoatem aluatul de la frigider si repetam operatiunea: intindem aluatul, pliem in trei, intoarcem la 90 de grade, intindem si pliem in trei din nou. Punem aluatul in punga si il introducem din nou la frigider pentru 20 de minute.

Dupa 20 de minute, urmeaza ultima etapa si parcurgem aceeasi pasi ca mai sus. Introducem din nou alautul la frigider pentru 20 de minute, iar dupa il putem folosi.

Felicitari! Ati obtinut un superb aluat foietaj! 🙂 Adevarul este ca dupa ce faci aluat foietaj si iti iese, ai impresia ca ai trecut un examen. 🙂

Aluatul foietaj poate fi tinut la frigider 2-3 zile, sau la congelator cateva luni, pus in punga astfel incat sa nu capete miros.

In cazul in care va intrebati care este chimia din spate, si cum dintr-o foaie subtire obtinem un aluat copt foarte umflat, raspunsul sta in apa si in procesul de turare (impaturirea aluatului). Aluatul foietaj iese aerat datorita apei care se transforma in aburi in punctul de fierbere. Aceasta este ajutata de untul care se va topi in cuptor inainte sa fiarba apa. Astfel, gaura creata de grasime este extinsa prin abur pana cand proteina se coaguleaza si rezulta un aluat aerat.

Din acest aluat minunat puteti face nenumarate retete: strudele, cremsnit, saratele, tarte. Este un aluat potrivit pentru deserturi, cat si pentru aperitive sarate, precum pateuri.

strudel cu mere si pere

cremsnit sau cremes

minitarte cu fructe de padure si bezea

cosulete cu crema de vanilie

Astept recomandarile voastre de retete cu aluat foietaj. Pana acum, preferata mea e cea de cremsnit!

Astept parerile voastre si pe paginile de facebook si instagram.

Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy