Cheesecake

Avand in vedere cat de usor se pregateste cheesecake-ul, mi se pare o idee buna pentru orice ocazie. Iar la noi in familie, gasim mereu foarte multe motive de sarbatoare  . In plus, este o reteta ce poate fi pregatita impreuna cu copiii. Pe mine m-a ajutat nepotica mea si a fost foarte incantata.

Cheesecake

Durata: 1h 30 pregatire si coacere ( min 12h pentru a se raci)

Dificultate: usoara

Portii: 8-10

Ingrediente:

Blat

  • 175 gr biscuiti digestivi
  • 50 gr unt

Umplutura

  • 1 kg crema de branza min 20% grasime
  • 200 gr smantana min 20% grasime
  • 5 oua
  • 2 galbenusuri
  • Sucul de la jumatate de lamaie
  • 7 linguri zahar
  • 3 linguri faina

Pentru a pregati aceasta reteta avem nevoie de o tava rotunda detasabila. Eu am folosit o tava cu diametrul de 24 cm. Imbracam fundul tavii in folie de aluminiu, intrucat vom coace cheesecake-ul in baie de apa. Prin coacerea cheesecake-ului in baie de apa si la o temperatura mai scazuta, prevenim eventualele crapaturi, iar suprafata va fi mai neteda.

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, inainte de a incepe sa pregatim reteta.

Incalzim cuptorul la 170ºC.

Zdrobim biscuitii pana cand obtinem firimituri mici, fie la robotul de bucatarie, fie intr-o punga si ii pisam cu facaletul. Topim untul. Amestecam biscuitii cu untul.

Tapetam tava cu hartie de copt. Turnam biscuiti zdrobiti si ii intindem cu mana pe fundul tavii. Apasam bine blatul cu fundul unui pahar neted. Coacem blatul timp de 5-10 minute, pana se rumeneste putin.

Intre timp pregatim umplutura. Mixam intr-un bol crema de branza cu zaharul, pana cand zaharul se topeste complet. In retetele pe care le pregatesc, incerc sa folosesc o cantitate cat mai mica de zahar. Am incercat si cu 5 linguri de zahar si mi s-a parut foarte bun. Daca doriti un cheesecake mai dulce, atunci majorati cantitatea de zahar. In unele retete cantitatea poate fi pana la 350 gr de zahar.

Adaugam smantana si sucul de lamaie si continuam sa mixam. Adaugam cate un ou si il incorporam complet, inainte de a-l adauga si pe urmatorul. Punem galbenusurile de ou si amestecam. Ultimul pas este sa incorporam faina, astfel incat sa nu ramana cocoloase.

Turnam compozitia obtinuta peste blat si punem tava rotunda intr-o tava mai mare. Turnam apa calduta in tava mare. Apa trebuie sa ajunga pana la jumatatea tavii in care avem cheesecake-ul.

Coacem cheesecake-ul timp de 20 de minute la 170ºC, dupa care scadem temperatura la 150ºC si il mai coacem inca 40 de minute. In timpul in care se coace, nu deschidem usa cuptorului. Cheesecake-ul va fi putin moale in mijloc, insa se va intari pe masura ce se raceste. In cazul in care coacem mai mult prajitura, aceasta va deveni uscata. Dupa ce s-a copt in total o ora, oprim cuptorul si mai lasam cheesecake-ul in cuptor inca o ora cu usa putin deschisa.

Lasam cheesecake-ul sa se raceasca complet si apoi il punem in frigider. Cel mai bine ar fi sa lasam prajitura in frigider peste noapte.

Topping-ul il alegeti voi, dupa preferintele voastre. Noi de obicei facem un sos de visine sau fructe de padure.

Ce va pot spune este ca nepotica mea a infulecat o felie de cheesake si nu s-a lasat pana nu a mai primit inca una.

Cheesecake
Cheesecake

Mai multe idei de prajituri de casa gasiti aici. In topul meu vor fi mereu tiramisu si tarta cu rubarba si capsuni.

Astept parerile voastre si pe paginile de facebook, instagram si pinterest.

Pofta buna!