Am incercat mai multe variante de chifle, insa nu am reusit sa obtin acele chifle pufoase si moi pana acum. Imi place sa fac chiflele in casa atunci cand pregatesc burgeri. De fiecare data incerc o noua reteta, iar acum cred ca am gasit varianta perfecta. Pentru inspiratie am folosit reteta pentru chifle pufoase cu lapte de la King Arthur.
Aceasta reteta implica o tehnica japoneza, Tangzhong (water roux), care presupune sa gatesti o parte din faina cu apa/lapte si apoi sa o incorporezi in aluat.
De ce folosim Tangzhong in reteta?
Pentru a face chifle pufoase, este important sa retinem apa in aluat. In momentul in care fierbem faina cu apa, amidonul se umfla si se formeaza un gel prin care amidonul tine blocata apa. Atunci cand folosim Tangzhong in aluat, inhibam o parte din gluten sa se formeze, obtinand un aluat mult mai pufos.
Dificultate: medie
Portii: 4-6 chifle
Ingrediente:
Tangzhong
- 45 gr apa
- 45 gr lapte
- 15 gr faina 650
Aluat
- 300 gr faina 650
- 115 gr lapte
- 1 ou
- 60 gr unt
- 1 lingurita drojdie uscata
- 1 lingurita zahar
- 1 lingurita sare
Pentru uns
- 1 galbenus de ou
- 1 lingura lapte
Incepem prin a pregati Tangzhong. Intr-o oala non-aderenta, cu fundul mai gros, amestecam laptele, apa si faina pana cand nu mai raman cocoloase. Punem oala la foc mic spre mediu si amestecam pana cand compozitia se ingroasa. Daca aveti un termometru, gatiti pana atingeti tempertura de 65ºC, intrucat atunci se transforma amidonul in gelatina si practic blocheaza particulele de apa. Transferam Tangzhong intr-un bol si acoperim cu folie alimentara. Lasam pentru cateva minute pentru a se raci.
Cat timp Tangzhong se raceste, ne apucam de pregatirea aluatului. Topim untul intr-o oala si luam de pe foc. Adaugam treptat laptele si amestecam. Intr-un castronel batem putin cu furculita oul si il turnam in oala. Amestecam cu telul pana obtinem o compozitie omogena.
Intr-un castron cernem faina cu drojdia, zaharul si sarea. Turnam peste ingredientele uscate Tangzhong si restul ingredientelor lichide, care trebuie sa fie caldute si nu fierbinti. Framantam. aluatul, care la inceput va fi destul de lipicios.
Este important la aceasta reteta sa framantam aluatul mai mult, pentru aproximativ 20 de minute. La final aluatul va fi elastic si putin lipicios. Acoperim castronul cu un prosop si il lasam sa creasca pentru 60-90 de minute.
Taiem aluatul in parti egale. Pentru a da forma de chifla, luam fiecare bucata de aluat si o punem pe un blat fara faina. Prin miscari circulare, dam forma cu podul palmei, insa fara a aplica prea multa presiune. Asezam chiflele intr-o tava in care am pus hartie de copt. Acoperim tava cu folie alimentara si le mai lasam sa creasca 40-50 de minute.
Cat timp cresc chiflele in tava, incalzim cuptorul la 180ºC. Intr-un castronel frecam galbenusul de ou cu laptele. Ungem fiecare chifla in parte cu ou pentru a se rumeni frumos. Introducem tava la cuptor pentru 25-30 de minute. Daca aveti un termometru, temperatura interna trebuie sa fie de aproximativ 90ºC.
Yey!!! Am obtinut cele mai pufoase chifle! 🙂
Incercati chiflele acestea cu burgeri. Vor fi extraordinari!
Astept parerile voastre si pe paginile de facebook si instagram.
Pofta buna!