Cozonac cu nuca si cacao

Cine nu iubeste sa manance cozonac? Inca putin si vine Craciunul, prin urmare m-am ambitionat inca o data sa fac cozonaci. Prima oara am facut anul trecut, intrucat m-am incapatanat sa vad daca obtin un cozonac pufos si spre surprinderea mea, am reusit! Cel mai mult imi place sa mananc cozonac cu nuca si cacao.

Durata: 3hcozonac cu nuca si cacao

Dificultate: dificil

Portii: 2-3 cozonaci

Ingrediente:

Aluat

  • 1 kg faina alba
  • 9 galbenusuri
  • 550 ml lapte
  • 200 gr unt
  • 200 gr zahar
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 60 gr drojdie
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 1 lingurita rasa de sare

Umplutura

  • 500 gr nuca macinata
  • 250 gr zahar
  • 3 albusuri
  • 3 linguri cacao
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 1 galbenus pentru uns

Sa ne pregatim cu mult entuziasm si sa ne punem la treaba! In primul rand toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, prin urmare, cel mai bine este sa le scoateti pe masa cu o ora inainte.

Cernem faina de doua ori. Intr-un castron mai mare oparim 100 de grame de faina cu 250 de mililitri de lapte. Intr-un alt castron amestecam drojdia cu o lingura de zahar pana cand devine lichida. Cand faina nu mai este fierbinte, adaugam drojdia si amestecam pana cand se omogenizeaza. Acoperim castronul cu un prosop curat si lasam alauatul sa creasca pentru 20 de minute, pana cand isi dubleaza volumul.

Intr-un castron frecam galbenusurile cu sare pentru 1-2 minute. Adaugam zaharul, uleiul si esenta de rom si amestecam. Topim 100 de grame de unt si il lasam sa se raceasca putin. Cand este caldut, il punem peste galbenusuri si il incorporam. Turnam compozitia in castronul in care am oparit faina si amestecam. Adaugam restul de lalpte caldut si amestecam pana se omogenizeaza. Punem treptat restul de faina si framantam pentru 15 minute. Aluatul se va lipi foarte tare de maini, insa nu va faceti griji, e normal. Topim diferenta de unt si adaugam un sfert peste aluat. Framantam cinci minute aluatul. Adaugam inca un sfert din unt, mai framantam cinci minute, si asa mai departe. La final, aluatul nu va mai fi lipicios. In cazul in care considerati ca trebuie sa mai adaugati faina, mai puteti suplimenta cu 50 de grame.

cozonac cu nuca si cacao cozonac cu nuca si cacao

Acoperim castronul cu un prosop si lasam aluatul sa creasca pentru 30 de minute, intr-un loc calduros. Avand in vedere ca nu am facut de prea multe ori cozonaci, am avut reguli foarte clare care trebuiau respectate de toata lumea 🙂 : foarte multa caldura in bucatarie (30ºC mai exact), nimeni nu avea voie sa intre sau sa iasa din bucatarie pentru 30 de minute, pentru a nu face curent si nimeni nu avea voie sa aiba o stare negativa. Adevarul este ca dupa ce framanti 30 de minute, nu vrei sa iti asumi niciun risc.

cozonac cu nuca si cacao cozonac cu nuca si cacao

Intre timp pregatim umplutura. Batem albusurile spuma si adaugam treptat zaharul. Mixam pana cand se intaresc albusurile. Incorporam nuca, cacao si esenta de rom. Amestecam cu o lingura de jos in sus pana cand se omogenizeaza compozitia.

Pregatim tavile in care vom coace cozonacul. Punem in tava hartie de copt, insa aceasta trebuie sa fie mai mare, astfel incat sa sustina cozonacul atunci cand creste in cuptor. Ungem hartia de copt cu ulei.

cozonac cu nuca si cacao cozonac cu nuca si cacao

Pe un blat punem 2 linguri de ulei si il intindem. Luam o jumatate (sau o treime – in functie de cat de mare este tava) din aluat si il intindem cu mana. Intindem jumatate din compozitie pe blat si rulam bine, astfel incat atunci cand creste cozonacul la cuptor, sa nu ramana goluri. Punem cozonacul in tava, cu ultima parte rulata in jos. Lasam cozonacul in tava pentru 30 de minute.

cozonac cu nuca si cacao cozonac cu nuca si cacao

Incalzim cuptorul la 180ºC. Frecam galbenusul si ungem cozonacii. Introducem tavile la cuptor pentru 50-60 de minute, in functie de cat de mare este cozonacul. Pentru 25-30 de minute, nu se va deschide cuptorul, intrucat cozonacii se vor lasa. In cazul in care caldura nu se distribuie uniform in cuptor, tava trebuie intoarsa, pentru a se coace uniform. Daca cozonacul s-a rumenit prea tare, punem deasupra o bucata de hartie de copt si il lasam mai departe sa se coaca.

cozonac cu nuca si cacao cozonac cu nuca si cacao

Dupa ce s-au copt, ii scoatem din tavi si din hartia de copt si ii lasam sa se raceasca. Ungem coaja cu putin apa, pentru a se inmuia. Daca la final cozonacul are partea de sus mai mare decat baza, se lasa sa se raceasca culcat si se acopera cu un prosop curat. Astfel, cozonacul va ramane pufos. Din cand in cand se intoarce pe cealalta parte.

cozonac cu nuca si cacao cozonac cu nuca si cacao

Cozonacul trebuie sa se raceasca complet inainte de a se taia, sau preferabil sa stea pana a doua zi.

Chiar daca este multa munca sa faci cozonaci, eu zic ca merita. In mod cert sunt mai gustosi decat cei cumparati si te vei simti mult mai bine stiind ca ai facut tu ceva cu mainile tale.

Tips & tricks:

  • Cel mai important atunci cand faceti cozoanci, este sa aveti o stare cat mai buna: sa fiti pozitivi si fericiti! 🙂

Sarbatori fericite!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy