Friptura de vita cu sos de ciuperci

Weekend-ul acesta ne-am super distrat si am tinut-o numai intr-o petrecere. A fost ziua tatalui meu si am fost cu totii in Bucuresti. Asadar, a trebuit sa le pregatesc si ceva bun parintilor mei – friptura de vita cu sos de ciuperci.

Durata:friptura de vita cu sos de ciuperci

  • 12-36h pentru marinat
  • 20-30 min. pentru gatit

Dificultate: medie

Portii: 4

Ingrediente:

  • 4 bucati antricot de vita
  • cateva fire de cimbru
  • sare grunjoasa
  • 1 lingura unt
  • 1 fir usturoi verde
  • piper
  • ulei de masline

Sos de ciupercifriptura de vita cu sos de ciuperci

  • 250 gr ciuperci champignon
  • 200 ml smantana pentru gatit
  • 30 ml vin alb
  • 1 lingura unt
  • 1/2 lingura de faina
  • sare, piper

Despre friptura de vita am mai vorbit intr-o postare mai veche. Si acum am folosit aceeasi tehnica. Cu o zi inainte saram fiecare bucata de carne cu 1-2 lingurite de sare grunjoasa (nu sare fina). Acoperim carnea si o bagam la frigider. Eu prefer sa o las peste noapte astfel incat sarea sa aiba suficient timp sa actioneze.

Scoatem carnea din frigider cu aproximativ 40 de minute inainte de a o gati, pentru a ajunge la temperatura camerei. In acest timp frecam untul cu usturoiul tocat marunt. Putem face o cantitate mai mare pe care o punem la congelator si folosim de fiecare data cand avem nevoie.friptura de vita cu sos de ciuperci

Incingem foarte bine o tigaie de fonta in care am pus 1-2 linguri de ulei de masline. Spalam carnea pentru a inlatura excesul de sare. Uscam bine carnea cu un prosop de bucatarie. Asezonam carnea cu piper proaspat macinat. Punem 1-2 crengute de cimbru si presam bine cu palma astfel incat sa se lipeasca de bucata de carne.  Ungem fiecare parte cu putin ulei de masline si punem carnea in tigaie.

Lasam carnea cateva minute, pana cand se desprinde usor si o intoarcem. Nu e nevoie sa tragem de ea si sa o rupem. Putem intoarce carnea la fiecare 15 secunde daca dorim. Prin intoarceri repetate, friptura se gateste uniform si in plus, aceasta nu se va arde si vom obtine o crusta frumoasa.

Cat lasam carnea sa se gateasca? Preferabil ar fi sa aveti un termometru. La 50ºC carnea de vita va fi rare, la 60ºC medium rare, iar la 70ºC bine facuta. Daca nu aveti un termometru, nu este nicio problema, puteti taia putin carnea in momentul in care o pregatiti si va orientati dupa culoare. Nu va faceti griji, nu veti pierde tot acel suc din carne. Ce trebuie sa mai luam in calcul, este faptul ca friptura continua sa se gateasca si dupa ce o scoatem din tigaie. Bucatile de antricot nu au fost foarte groase, si le-am lasat aproximativ 10-15 minute – dar totul depinde de preferinte.

Pentru un plus de aroma, punem cate o lingurita de unt cu usturoi pe fiecare bucata de antricot de vita. Lasam friptura sa se odihneasca 5-10 minute inainte de a o servi.

Sosul de ciuperci se face foarte rapid. Curatam ciupercile si le taiem marunt. Intr-o tigaie topim untul. Adaugam ciupercile si le lasam sa se caleasca putin. Adaugam vinul si lasam la foc mediu pana cand scade toata apa. Intr-un castron amestecam faina cu cateva linguri de smantana, astfel incat sa nu ramana cocoloase. Turnam smantana peste ciuperci si lasam sa fiarba la foc mic, pana cand are o consistenta mai groasa. Saram si piperam dupa gust.

Pentru garnitura la friptura de vita cu sos de ciuperci, am ales sa fac niste ciuperci la tigaie si cartofi prajiti. Am servit alaturi si o salata de rucola si spanac.

Ce spuneti? V-am convins si pe voi?

Pentru amatorii de carne de vita, gasiti aici mai multe retete.

Astept parerile voastre si pe paginile de facebookinstagram si pinterest.

Pofta buna!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

I accept the Privacy Policy