Friptura din antricot de vita – frageda si suculenta

In ultimii ani am descoperit cat de buna este carnea de vita. De obicei prefer sa mananc in oras o friptura buna de vita, insa am considerat ca este momentul sa incerc si eu acasa. Dupa mult research si ceva achizitii, am reusit sa obtin o friptura din antricot de vita suculenta si frageda.

Durata:friptura din antricot de vita

  • 12-36h pentru marinat
  • 20-30 min. pentru gatit

Dificultate: medie

Portii: 2

Ingrediente:

  • 2 bucati antricot de vita
  • 20 gr unt cu usutoroi si patrunjel
  • Sare grunjoasa 
  • Piper
  • Usturoi uscat
  • 2 linguri ulei de masline

Atunci cand mananc friptura de vita, prefer un antricot de vita, intrucat este mai gustos, datorita grasimi. Atunci cand alegem o bucata de carne, este bine ca aceasta sa fie cu os din doua motive, pe langa faptul ca arata mult mai apetisant: previne reducerea de apa din friptura si nu permite sa se gateasca prea tare friptura, intrucat reactioneaza ca un izolator.

Antricotul de vita trebuie sa fie gros de aproximativ 2-2.5 centimetri. Le gasiti la macelarie deja portionate.

Care este secretul pentru a obtine o friptura frageda din antricot de vita? Raspunsul este foarte simplu: SAREA! Cu o zi inainte de a gati friptura, saram fiecare bucata de carne cu 1-2 lingurite de sare grunjoasa, nu sare fina. Eu folosesc sare roz de Himalaya. Nu va faceti griji, intrucat nu veti sara carnea prea tare. Sarea ajuta apa sa iasa treptat din carne, prin procesul de osmoza.

Dupa 20-30 de minute veti observa cum apa iese din carne. Daca am gati in acet moment carnea, toata apa va determina ca friptura sa devina tare si in plus fara gust, intrucat sarea nu a avut timp suficient sa intre in carne.

Apa care iese din carne ajuta sarea sa se dizolve, iar aceasta va intra partial in carne. Sarea ajuta sa fragezeasca carnea intrucat relaxeaza proteinele.

Dupa ce saram carnea, o acoperim si o lasam la frigider. Eu prefer sa o las peste noapte astfel incat sarea sa aiba suficient timp sa actioneze.

Scoatem carnea din frigider cu aproximativ 40 de minute inainte de a o gati, pentru a ajunge la temperatura camerei. In acest timp pregatim untul cu usturoi si patrunjel. Frecam 1-2 linguri de unt cu 2 catei de usturoi zdrobiti si 2 linguri de patrunjel tocat marunt. Putem face o cantitate mai mare pe care o punem congelator si folosim de fiecare data cand avem nevoie.

Pentru a obtine o friptura buna, avem nevoie si de o tigaie pe masura. Ideal ar fi sa aveti o tigaie de fonta, care este facuta pentru a mentine caldura pentru o mai lunga durata de timp, dupa ce luati tigaia de pe foc.

Incingem foarte foarte bine tigaia. Spalam carnea pentru a inlatura excesul de sare. Uscam bine carnea cu un prosop de bucatarie. Asezonam carnea cu piper proaspat macinat si usturoi uscat. Ungem fiecare parte cu putin ulei de masline si punem carnea in tigaie. Acum urmeaza partea cand asteptam cu emotii si ne rugam sa iasa friptura cum trebuie. 🙂

In unele retete se recomanda sa nu intoarceti carnea de prea multe ori (preferabil o data), insa Harold McGee spune ca este mai bine sa intorci carnea mai des pentru un rezultat mai bun. Prin urmare, dupa ce punem carnea in tigaie o lasam cateva minute, pana cand se desprinde usor si o intoarcem. Nu e nevoie sa tragem de ea si sa o rupem. Putem intoarce carnea la fiecare 15 secunde daca dorim. Prin intoarceri repetate, friptura se gateste uniform si in plus, aceasta nu se va arde si vom obtine o crusta frumoasa.

friptura din antricot de vita friptura din antricot de vita

Cat lasam carnea sa se gateasca? Preferabil ar fi sa aveti un termometru. La 50ºC carnea de vita va fi rare, la 60ºC medium rare, iar la 70ºC bine facuta. Daca nu aveti un termometru, nu este nicio problema, puteti taia putin carnea in momentul in care o pregatiti si va orientati dupa culoare. Nu va faceti griji, nu veti pierde tot acel suc din carne. Ce trebuie sa mai luam incalcul, este faptul ca friptura continua sa se gateasca si dupa ce am scos-o din tigaie. Personal, imi place friptura de vita sa fie gatita medium spre well done. Am tinut carnea in tigaie aproximativ 20 de minute.

Pentru un plus de aroma, punem cate o lingurita de unt cu usturoi si patrunjel pe fiecare bucata de antricot de vita. Lasam friptura sa se odihneasca 5-10 minute inainte de a o servi.

friptura din antricot de vita friptura din antricot de vita

Serviti friptura din antricot de vita alaturi de legume crocante si sos de piper.

Daca vreti sa cititi mai multe despre cum sa pregatiti o friptura din antricot de vita, gasiti aici un articol util.

Doresc sa subliniez cateva aspecte importante pentru a obtine o friptura din antricot de vita frageda si suculenta:

  • este necesar sa folositi o tigaie foarte buna atunci cand faceti firptura din antricot de vita – preferabil de fonta
  • sarea este un ingredient foarte important pentru a obtine o friptura frageda – cu cat o lasati sa actioneze mai mult, cu atat mai bine
  • incingeti tigaie foarte bine inainte de a pune carnea in ea
  • intoarceti carnea de cat mai multe ori pentru a obtine o crusta frumoasa, iar aceasta sa se gateasca uniform
  • pentru un plus de savoare, puneti putin unt cu usturoi si patrunjel dupa ce scoateti carnea din tigaie
  • lasati friptura din antricot de vita sa se odihneasca 5-10 minute inainte de a o servi

Daca va place friptura de vita, in mod cert veti dori sa incercati burgerii de vita.

Astept parerile voastre si pe paginile de facebook si instagram.

Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy