Cand eram mica, mereu treceam pe la cofetarie dupa scoala si imi luam un ecler. Asta era slabiciunea mea. Acum am mai adaugat cateva pe lista: choux a la creme, choux au craquelin si profiterol.
Durata: 2h
Dificultate: medie
Portii: 12
Ingrediente:
Aluat oparit
- 125 ml lapte
- 125 ml apa
- 113 gr unt
- 135 gr faina
- 4 oua mari
- ½ lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- ulei pentru uns
Crema de vanilie si frisca
- 500 ml lapte
- 250 ml smantana pentru frisca
- 5 galbenusuri
- 5 linguri zahar
- 2 lingui faina
- 1 lingura unt
- 1 pastaie de vanilie
Sos de ciocolata
- 80 gr ciocolata 85% cacao
- 50 ml smantana pentru frisca
In plus
- inghetata la alegere
- zmeura
- frisca – optional
Incepem prin a pregati choux, sau acele gogosele. Reteta video pentru aluat este aici, sau puteti urma instructiunile de mai jos.
Incalzim cuptorul la 220ºC. Intr-o cratita combinam laptele, apa, untul, sarea si zaharul. Punem oala pe foc si o lasam pana ajunge compozitia sa fiarba. Amestecam din cand in cand pentru a se topi untul, sarea si zaharul. Intre timp cernem faina de doua ori.
In momentul in care laptele incepe sa fiarba, luam oala de pe foc si adaugam toata faina. Amestecam cu lingura de lemn pana obtinem un aluat. Punem din nou cratita la foc mic pentru cateva minute si amestecam aluatul, astfel incat sa nu se arda. Aluatul a stat suficient pe foc in momentul in care se desprinde cu usurinta de pe peretii vasului si nu mai are cocoloase. Un test pe care il puteti face, este sa introduceti o lingura in aluat, iar daca aceasta sta in picioare, inseamna ca a ajuns la consistenta dorita.
Luam aluatul pentru eclere de la sursa de caldura si il lasam sa se raceasca 10 minute inainte de a adauga ouale. Daca aluatul este fierbinte, in momentul in care vom adauga ouale, riscam sa se faca omleta :).
Adaugam treptat cate un ou in aluatul caldut (aproximativ 70°C ) si amestecam pana il incorporam complet. La final obtinem un aluat fin, lucios si cremos, care insa nu curge. In momentul in care dati cu degetul prin aluat, acesta nu va reveni la forma initiala. Sau daca amestecati aluatul cu o spatula de silicon, iar apoi o ridicati incet, aluatul va lua forma literei “V” in varful spatulei.
Intr-o tava punem hartie de copt si ungem cu putin ulei. Daca folositi foaie de copt din silicon, nu mai este nevoie sa ungeti cu ulei. Transferam aluatul intr-un pos cu dui rotund si formam mici gramajoare. Este important sa nu le ingramadim in tava, intrucat vor creste. Pentru cantitatea aceasta de aluat vom avea nevoie de 2-3 tavi, pe care le vom pune pe rand la copt.
Introducem tava la cuptor si reducem temperatura la 180ºC. Le lasam aproximativ 10 minute sa creasca, iar apoi micsoram temperatura la 170ºC. Le mai lasam inca 15-20 de minute pana cand devin aurii. Timp de 20 de minute nu deschidem usa la cuptor pentru a nu se lasa.
Pentru a ramane crocante la exterior, dupa ce le scoatem din cuptor, intepam gogoselele cu o scobitoare; in felul acesta iese aerul fierbinte.
Cat timp se fac gogoselele, pregatim crema de vanilie. Pentru a face crema de vanilie avem nevoie de o oala cu fundul mai gros. Punem laptele si zaharul in oala si le lasam sa se incalzeasca la foc mic. Taiem pastaia de vanilie, inlaturam semintele cu cutitul si le adaugam in lapte. Dupa ce da laptele in clocot, luam vasul de pe foc si strecuram laptele. Turnam laptele inapoi in oala si il lasam sa se raceasca putin.
Separat, intr-un castron, amestecam galbenusurile cu faina. Turnam treptat o treime din laptele incalzit si il amestecam cu galbenusurile, pana cand se omogenizeaza. Inainte de a pune inapoi in oala compozitia, putem sa o strecuram pentru a evita cocoloasele. Lasam compozitia la foc mic si amestecam incontinuu, astfel incat sa nu se lipeasca de fundul sau peretii vasului.
Crema de vanilie se face la foc mic, iar pe masura ce se va incalzi, se va ingrosa. Crema de vanilie nu trebuie sa fiarba. Adaugam untul si amestecam pana cand se topeste. Crema nu va avea consistenta dorita calda, insa se va intari in momentul in care se va raci. Turnam crema de vanilie intr-un vas si punem deasupra (direct peste crema) folie alimentara, astfel incat sa nu faca pojghita. Lasam crema sa se raceasca. Batem smantana pentru frisca si o incorporam in crema de vanilie cu o spatula, pentru a-si pastra volumul.
Sosul de ciocolata se face cel mai repede, pe baie de aburi. Se pune o cratita cu apa la fiert. Deasupra punem un catron rezistent la temperaturi ridicate, fara a atinge apa. Punem bucati de ciocolata si smantana pentru frisca si amestecam pana cand obtinem un sos.
Pentru a umple gogoselele, punem crema intr-un pos. Fie le taiem pe jumatate si le umplem, fie perforam baza si le umplem folosind un dui mai subtire. Eu am umplut jumatate de choux cu crema de vanilie si jumatate cu inghetata.
Intr-un castronel punem gogoselele umplute, inghetata extra, turnam sos de ciocolata din abundenta si zmeura. Daca doriti, puteti sa mai puneti si frisca.
Nu cred ca mai este nevoie sa spun ca de buuuun este!
Mai multe retete video gasiti aici.
Astept parerile voastre si pe paginile de facebook, instagram, pinterest si youtube.
Pofta buna!