Rata la cuptor cu piure de morcovi si pastarnac

In ultima perioada ati vazut pe blog mai multe retete cu carne de rata. Cred ca este noua mea pasiune 🙂 . Atunci cand vreti sa pregatiti ceva mai special, va recomand sa incercati aceasta reteta: rata la cuptor cu piure de morcovi si pastarnac si sos de portocale.

Durata: 3h

Dificultate: medie

Portii: 4

Ingrediente:rata la cuptor cu piure de morcovi si pastarnac

Friptura de rata

  • 1 rata
  • 200 ml vin alb
  • 200 ml supa de pui
  • 1 portocala
  • 1 para
  • 1 bucata de 7-10 cm de ghimbir
  • 2 capatani de usturoi
  • 7-8 frunze de salvie
  • sare, piper

Piure de morcovi

  • 500 gr morcovi
  • 100 ml lapte
  • 50 ml smantana pentru gatit
  • 50 gr unt
  • sare, piper

Piure de pastarnac

  • 500 gr pastarnac
  • 100 ml lapte
  • 50 ml smantana pentru gatit
  • 50 gr unt
  • sare, piper

Sos de portocale

  • 1 portocala
  • 150 ml smantana pentru gatit
  • 50 ml supa de pasare
  • 1 lingurita miere
  • sare, piper

Mai intai ne ocupam de friptura de rata, intrucat dureaza cel mai mult.

Incalzim cuptorul la 180ºC. Asezam rata intr-o tava mai adanca si o asezonam cu sare si piper. Stoarcem portocala si turnam sucul de portocale peste rata. Taiem cubulete portocala stoarsa, para cu ghimbirul si le punem in interiorul ratei. Nu este nevoie sa curatam usturoiul, doar il spalam si il taiem pe jumatate. Punem frunzele de salvie si turnam in tava vinul si supa de pui.

Introducem la cuptor rata si o acoperim cu hartie de copt pe care o umezim inainte. Astfel carnea nu se rumeneste prea tare. O data la 20 de minute, turnam sos din tava peste friptura, astfel incat sa nu se usuce. Dupa doua ore inlaturam hartia de copt, pentru a se rumeni mai bine. O mai lasam aproximativ 30 de minute.

Cat timp rata se rumeneste frumos la cuptor, ne ocupam de piure si sosul de portocale.

Spalam pastarnacii si morcovii si ii punem la fiert. Nu este necesar sa curatam legumele. In momentul in care s-au inmuiat (facem testul cu furculita), scurgem apa si le lasam sa se raceasca putin pentru a le putea curata. La pastarnaci inlaturam partea mai dura din mijloc.

Punem la incalzit laptele si smantana, in care topim untul.

In vase separate, pasam morcovii si pastarnacii cu un mixer vertical sau la blender, adaugand treptat lapte, smantana si unt. Asezonam cu sare si piper, dupa gust. Piureul trebuie sa fie foarte fin. Daca este necesar, il trecem printr-o sita.

Spalam foarte bine portocala si o decojim. Trebuie sa inlaturam toata pielita alba, intrucat este amara. Stoarcem portocala. Intr-o oala punem supa, sucul de portocale si coaja de la portocala. Lasam sa fiarba 1-2 minute, dupa care turnam smantana. Sosul de portocale trebuie sa fiarba pana incepe sa se ingroase. Adaugam miere, sare si piper proaspat macinat. Strecuram sosul de portocale.

Sa imi spuneti cum v-a iesit rata la cuptor cu piure de morcovi si pastarnac si sos de portocale!

Mai multe retete cu carne de rata gasiti aici.

Astept parerile voastre si pe paginile de facebookinstagram si pinterest.

Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy