Aceasta este o tarta pentru iubitorii de ciocolata. Tarta cu ciocolata si fructe de padure este echilibrul perfect de arome: gustul dulce-amarui al ciocolatei se armonizeaza de minune cu cel usor acrisor al fructelor de padure. Este o tarta bogata in ciocolata, care poate fi servita la orice eveniment.
Dificultate: medie
Portii: 8-10
Ingrediente:
Blat
- 175 gr faina
- 150 gr unt
- 20 gr cacao
- 2 linguri zahar brun
- 1 galbenus de ou
- 1 praf de sare
Umplutura
- 200 gr zmeura
- 200 gr ciocolata amaruie (75% cacao)
- 400 ml smantana pentru gatit (30% grasime)
- 2 oua
- 50 gr zahar
Glazura
- 50 gr ciocolata cu lapte
- 2-3 linguri de lapte
Decorare
- 200 gr fructe de padure
Intr-un castron cernem faina si o amestecam cu restul ingredientelor pana cand obtine un aluat tare. Pentru aceasta reteta, untul trebuie sa fie rece. Infasuram aluatul in folie alimentara si il introducem la frigider pentru 20-30 de minute.
Incalzim cuptorul la 200ºC. Tapetam cu faina blatul pe care vom intinde aluatul. Trebuie sa ne miscam repede, intrucat, pe masura ce se va incalzi untul, aluatul va deveni mai lipicios si este posibil sa se rupa. Pentru tarta am folosit o tava cu diametrul de 25 cm.
Intindem aluatul, care trebuie sa fie in diametru cu cativa centimetri mai mult decat baza tavei. Punem in tava hartie de copt pe care o ungem cu putin unt sau ulei. Rulam pe facalet aluatul, astfel incat sa nu se rupa si il asezam in tava. Daca este necesar, inlaturam excesul de aluat. Intepam din loc in loc aluatul cu furculita. Deasupra punem un saculet cu fasole uscata sau ceva mai greu, astfel incat sa nu se umfle aluatul si introducem tava la cuptor pentru 10-15 minute.
Intre timp pregatim umplutura. Intr-un castron, topim pe baie de aburi ciocolata. Luam castronul de la sursa de caldura si adaugam smantana si zaharul. Adaugam treptat ouale si amestecam pana se omogenizeaza.
Scoatem tava din cuptor, inlaturam saculetul si lasam sa se raceasca pentru 5-10 minute. Presaram zmeura si turnam deasupra umplutura de ciocolata. Introducem tava la cuptor pentru inca 20-30 de minute. La final, mijlocul tartei va parea inca nefacut, insa acesta se va intari pe masura ce se va raci tarta.
Lasam tarta cu ciocolata sa se raceasca pentru a o putea glazura. Pe baie de abur topim ciocolata si o amestecam cu laptele. Turnam sosul obtinut peste tarta si il uniformizam. In functie de preferinte, decoram tarta cu fructe de padure.
Tarta se serveste rece si merge de minune cu o cupa de inghetata de vanilie.
Sper ca o sa va placa si voua la fel de mult aceasta tarta cu ciocolata si fructe de padure!
Tips & tricks:
- Daca nu doriti sa folositi ciocolata amaruie, puteti pune atunci ciocolata cu lapte, insa nu mai adaugati zahar, intrucat va fi mult prea dulce;
Astept parerile voastre si pe paginile de facebook si instagram.
Pofta buna!