In facultate am aplicat pentru o bursa Erasmus si am studiat un semestru in Porto, unde m-am indragostit de bacalhau – cod uscat si sarat. Cred ca mancam cel putin o data pe saptamana bacalhau com natas, felul meu de mancare preferat. In Romania nu gasesti foarte usor cod sarat, iar pretul este destul de ridicat. Totusi, merita din cand in cand sa incerci ceva diferit. Inca caut reteta perfecta de bacalhau com natas, insa pana atunci va recomand aceste chiftelute de cod sarat, servite cu sos de iaurt. Am achizitionat de curand cartea Persiana si m-am inspirat din aceasta carte pentru reteta.
Durata: 2h ( inca 4-6 ore pentru desarat codul)
Dificultate: usoara
Portii: 15 chiftelute
Ingrediente:
Chiftelute
- 150 gr cod sarat
- 300 gr cartofi
- 1 ou
- 1 fir ceapa verde
- 1 fir usturoi verde
- 1 legatura patrunjel
- 1/2 legatura marar
- Cateva frunze de menta proaspata
- 1 ardei iute rosu ( optional )
- Coaja de la 1 lime
- 1/2 lingurita turmeric pudra
- 1/2 lingurita ghimbir pudra
- 1/2 lingurita praf de copt
- 1 lingura faina
- Piper proaspat macinat
- 2-3 linguri ulei de masline
- 1 lime pentru servire
Sos de iaurt
- 150 gr iaurt grecesc
- 1 castravete mic
- 1/2 legatura marar
- 1 catel de usturoi
- Sare, piper
Codul trebuie desarat cu cel putin 4-6 ore inainte de a pregati mancarea. Punem pestele in apa rece si schimbam apa la fiecare 2 ore.
Spalam cartofii si ii fierbem in coaja. Dupa ce au fiert, ii lasam sa se raceasca, ii curatam de coaja si ii dam prin razatoarea mare. Punem cartofii intr-un bol mai mare, pe care il vom folosi pentru a amesteca toate ingredientele.
Tocam fin ceapa, usturoiul, patrunjelul, mararul si menta si le adaugam peste cartofi. Daca va place mancarea mai picanta, tocati marunt si ardeiul iute.
Adaugam restul de ingrediente uscate, coaja de lime, oul si o lingura de ulei de masline.
Scurgem bine de apa codul si il tapetam cu un prosop de bucatarie. Taiem pestele in bucati mici si il amestecam cu restul ingredientelor. Acoperim vasul si il punem in frigider timp de o ora pentru a se imbina toate aromele.
Intre timp pregatim sosul de iaurt. Tocam fin castravetele si il scurgem de apa in mana sau folosind o sita. Tocam mararul si amestecam toate ingredientele. Punem sosul in frigider, pana cand il vom folosi.
Incalzim cuptorul la 200ºC. Mie imi place sa coc chiftelutele direct pe gratar, folosind doar hartie de copt. Asa, sunt mai putine vase la spalat. Ungem hartia de copt cu ulei de masline si asezam chiftelutele de cod. Coacem chiftelutele timp de 20 de minute si apoi le intoarcem si le lasam sa se mai rumeneasca inca 5-10 min.
Daca doriti, puteti praji chiftelutele, insa azi am ales varianta mai sanatoasa .
Servim chiftelutele cu sos de iaurt, felii de lime, menta tocata si paine prajita.
Sper ca v-a placut si voua aceasta reteta!
Astept parerile voastre si pe paginile de facebook, instagram si pinterest.
Pofta buna!