Ciupercile sunt un ingredient foarte versatil care poate fi inclus in nenumarate retete. Trebuie doar sa fii deschis sa incerci noi mancaruri si sa iti lasi imaginatia libera.
Ciupercile umplute cu quinoa sunt ideale pentru un meniu vegetarian – bogat in proteine si fibre si contine toti aminoacizii esentiali. In plus, sunt o varianta de a substitui carnea in zilele in care postesti.
De ceva timp aud si citesc despre quinoa, acest ingredient nutritiv si sanatos. Am cumparat acum cateva luni o punga si am depozitat-o frumos in dulap 🙂 , intrucat nu eram convinsa daca vreau sa incerc sau nu. Dupa ce mi-am luat inima in dinti si am decis sa o prepar, va spun sincer ca dupa fierbere are o textura pufoasa, pentru ca se umfla si un gust fad.
Asadar, daca vrei sa beneficiezi de toate beneficiile, recomand sa o combini cu alte ingrediente care au o aroma mai puternica, astfel incat sa dea gust mancarii.
Durata: 50 min
Dificultate: medie
Portii: 2-3
Ingrediente:
- 12 ciuperci champignon mari
- 5 linguri quinoa
- 100 ml vin alb
- 50 ml suc de rosii
- 1 bucata praz (10 cm)
- 3 catei de usturoi
- 1 legatura marar
- 3 linguri ulei de masline
- sare, piper
Intr-o oala punem la fiert quinoa cu 250 ml de apa. Lasam sa fiarba pentru aproximativ 15-20 de minute, pana cand absoarbe toata apa. Intre timp pregatim ciupercile. Scoatem cozile si le taiem marunt sau le dam prin razatoarea mare. Prazul, usturoiul si mararul, le tocam fin.
Adaugam 2 linguri de ulei intr-o tigaie si lasam sa se incinga. Punem in tigaie prazul si usturoiul si le calim pentru aproximativ 2-3 minute. Dupa ce s-au inmuiat putin, punem si cozile tocate. Turnam 50 ml de vin si sucul de rosii si amestecam. Lasam sa fiarba pentru 5 minute si adaugam quinoa. Mai lasam tigaia pe foc pentru cateva minute astfel incat quinoa sa absoarba tot sosul. Asezonam cu sare si piper si stingem focul. Adaugam mararul tocat si amestecam bine.
Incalzim cuptorul la 180ºC. Ungem o tava cu putin ulei de masline. Ciupercile le saram si le asezam in tava. Cu o lingura punem umplutura pregatita. Turnam diferenta de vin tava. Nu este necesar sa mai adaugam apa, intrucat lasa ciupercile pe masura ce se coc. Acoperim tava cu o folie de aluminiu si o introducem la cuptor pentru 30 de minute. Indepartam folia de aluminiu si le lasam sa se mai rumeneasca pentru inca 10 minute.
Tips & tricks:
- In cazul in care nu tineti post, puneti deasupra si o feliuta de cascaval;
- Quinoa poate avea un gust amarui, de aceea este bine sa o spalati inainte de a o fierbe;
Pofta buna!
Ce bine arata ciupercile umplute cu quinoa! Mi-e foameeeee!!! 😀