Daca tot am invatat cum sa facem pasta de susan in casa, urmatorul pas este sa pregatim hummus. Mai jos gasiti reteta care este foarte simpla si nu presupune decat cateva ingrediente.
Cu cateva trucuri simple poti sa pregatesti si acasa hummus cremos. Si da, este mult mai gustos decat cel cumparat. Nu ai cum sa te saturi de humus, mai ales ca este o reteta pe care poti sa o adaptezi mereu cu alte condimente sau toppinguri.
Daca doriti, puteti sa nu adaugati pasta de susan atunci cand faceti hummus, insa mie personal imi place aroma pe care o da pasta de susan (tahini). Cred ca acesta este cel mai frumos lucru atunci cand faci tu un anumit fel de mancare – faptul ca il poti adapta in functie de gusturile tale.
Recomandarea mea este sa incercati sa faceti aceasta reteta de humus cu naut uscat, intrucat veti obtine o aroma mai buna. Insa, daca sunteti in criza de timp, puteti folosi si naut deja fiert.
Durata:
- 12-24h pentru inmuiat (daca folositi naut uscat)
- 20 min pregatire hummus
Dificultate: usoara
Ingrediente:
- 400 gr naut fiert (aprox. 200-225 gr naut uscat)
- 2-3 linguri tahini
- 2-3 catei de usturoi
- 3 linguri ulei de masline
- Sucul de la o lamaie (2 linguri)
- 75 ml apa de la naut
- Boia dulce
- Patrunjel
- Sare
In cazul in care folositi naut uscat, puneti boabele intr-o oala si acoperiti-le cu apa. Lasati nautul la inmuiat peste noapte. Dimineata, dupa ce s-a umflat, fierbeti nautul pentru cateva ore, pana cand bobul se inmoaie. Scurgeti nautul de apa, insa nu aruncati toata apa in care a fiert.
Intr-un blender punem sucul de la lamaie si usturoiul si mixam pentru 30 de secunde. Adaugam boabele de naut si uleiul de masline. Mixam pana obtinem o pasta omogena. Adaugam apa treptat pana cand ajungem la consistenta dorita – este posibil sa fie nevoie sa micsorati sau sa mariti cantitatea de apa.
Turnam intr-un castron pasta de naut obtinuta. Adaugam tahini si sare si amestecam. Decoram hummusul cu boia dulce, patrunjel tocat marunt si cateva picaturi de ulei de masline. Imi place foarte mult sa mai adaug si cateva boabe de rodie sau muguri de pin.
Mai multe retete specifice bucatariei Orientului Mijlociu gasiti aici. Una dintre retetele mele preferate este muhammara, un sos de ardei copti.
Astept parerile voastre si pe paginile de facebook si instagram.
Pofta buna!