Daca tot este 1 decembrie, trebuie sa sarbatorim cu ceva mai special. Poate ca va gandeati la ceva traditional, insa de saptamani bune imi este pofta sa mananc rata si astazi am simtit ca este momentul potrivit. Combinatia pe care o propun mi se pare pur si simplu geniala: piept de rata cu piure de pastarnac si mango si cu legume la cuptor.
Durata: 1h
Dificultate: medie
Portii: 4
Ingrediente:
- 500 gr piept de rata cu piele
- 400 gr pastarnac pentru piure
- 1 mango copt
- 2 sfecle rosii mari
- 4 morcovi
- 4 pastarnaci
- 1 mar
- 1 lingurita unt
- 1 lingurita zahar brun
- 3-4 linguri ulei de masline
- sare, piper
Legumele sunt cele care se gatesc cel mai greu, prin urmare incepem cu ele. Gasiti retetea si aici. Incalzim cuptorul la 200ºC. Spalam si curatam legumele. Morcovii si pastarnacul ii taiem pe lung, in patru. Inlaturam partea dura de la pastarnac.Curatam sfecla rosie si o taiem in sase.
Punem doua oale cu apa la fiert. Intr-o oala vom fierbe morcovii, pastarnacul si cartofii, iar in cealalalta sfecla rosie. Motivul pentru care nu punem sfecla rosie in acelasi vas cu restul legumelor, este ca le va colora. Dupa ce apa a inceput sa fiarba, lasam legumele aproximativ 10 minute. Astfel, legumele nu se vor gati total si nu vor deveni moi. Scurgem legumele de apa.
Avem nevoie de o tava mai mare, astfel inca legumele sa nu se suprapuna prea mult si sa se rumeneasca frumos. Asezam legumele fierte in tava. Asezonam legumele, punem uleiul de masline si introducem tava la cuptor pentru 20-30 de minute.
Cat timp pregatim legumele, ne ocupam si de piure. Curatam pastarnacul, inlatura partea dura si il punem la fiert. Dupa ce s-a inmuiat, il scurgem de apa, insa mai pastram putina, in cazul in care iese piureul prea gros. Curatam mango si il pasam impreuna cu pastarnacul. Adaugam sare dupa gust.
Rata se pregateste cel mai repede. Eu am folosit o tigaie de fonta. Asezonam carnea cu sare si piper si o punem cu pielea in jos, in tigaia neincazita. Astfel carnea se incalzeste treptat, iar grasimea are timp sa se topeasca. Lasam carnea aproximativ 5 minute, pentru a se rumeni pielea. Intoarcem carnea pe partea cealalta si o mai lasam 1-2 minute. Bagam tigaia la cuptor pentru 10 minute, la 200ºC. La fel ca si la carnea de vita, si carnea de rata trebuie lasata cateva minute inainte de a fi taiata. Veti observa ca la interior va fi roz. In cazul in care doriti sa fie mai bine facuta, mai lasati carnea 5 minute la cuptor.
Merele caramelizate se pregatesc foarte usor. Curatam marul si il taiem in cubulete. Punem untul intr-o oala non aderenta si il lasam sa se topeasca. Adaugam merele si zaharul si le lasam pana cand merele se rumenesc si se inmoaie putin.
Urmeaza partea de asamblare, dar asta tine de imaginatia voastra. Daca doriti, mai puteti adauga si niste piure de sfecla rosie.
Piept de rata cu piure de pastarnac si mango si legume la cuptor – mie una mi se pare alegerea perfecta pentru o zi speciala.
Gasiti aici mai multe retete cu carne de rata.
Astept parerile voastre si pe paginile de facebook, instagram si pinterest.
Pofta buna!