Varza acra calita este o reteta de iarna, pe care o pregatesc cu mare drag in fiecare an. Este o reteta foarte usor de pregatit, insa extraordinar de gustoasa. Mie in general imi plac aproape toate mancarurile cu afumatura, avand in vedere ca parintii mei afuma carnea in fiecare an.
Durata: 3h
Portii: 6
Ingrediente:
- 1 varza murata mare
- 500 gr kaiser/ costita afumata
- 2 linguri untura/3 linguri ulei
- 150 ml suc de rosii
- piper
Spalam varza murata in 2-3 ape, astfel incat sa nu mai fie foarte sarata. O scurgem foarte bine de apa si o tocam marunt. Intr-o oala incapatoare punem varza si 1 litru de apa. Punem vasul pe foc si lasam varza sa fiarba la foc mediu pentru 1h 30 – 2h, astfel incat sa se inmoaie. Amestecam din cand in cand, pentru a nu se prinde de fund.
Incalzim cuptorul la 220ºC. Cand varza aproape a ramas fara apa, adaugam sucul de rosii si mai lasam sa fiarba cateva minute. Intre timp, punem la incins untura. Costita afumata o taiem bucati si o prajim pana se rumeneste putin.
Intr-o tava mai mare asezam varza, astfel incat sa nu fie intr-un strat prea gros. Punem deasupra afumatura. Piperam si amestecam. Lasam varza sa se rumeneasca cel putin 30 de minute.
Sper ca o sa va placa si voua la fel de mult! Serviti varza acra calita cu mamaliga si ardei iute. O minunatie! 🙂
Tips & tricks:
- O alta varianta de a pregati varza acra calita, este ca dupa ce scurgeti varza si o taiati, sa o caliti in untura la foc mic, pana cand se inmoaie. Adaugati sucul de rosii si afumatura si o bagati la cuptor la 180ºC pentru 1-2 ore. Amestecati la fiecare 30 de minute pentru a nu se rumeni prea tare.
Mai multe retete traditionale gasiti aici.
Pofta buna!
Astept parerile voastre si pe paginile de facebook si instagram.