Cand eram mica, eram fascinata de acei colaci impletiti frumos si care erau ataaaaat de gustosi! Anul acesta am facut putin research pe internet, mi-am ales cateva impletitui pe care sa le fac, bineinteles le-am ales pe cele mai grele si apoi m-am trezit la realitate si am zis sa incerc totusi niste tehnici mai usoare 🙂 . Cred ca sunt nenumarate modele sa faci un colac impletit de Paste si astfel nu te poti plictisi niciodata.
Durata: 3h 30
Dificultate: medie
Ingrediente:
Tangzhong
- 90 gr apa
- 90 gr lapte
- 30 gr faina 650
Aluat
- 600 gr faina 650 (+/- 10%)
- 230 gr lapte
- 2 oua
- 120 gr unt
- 2 lingurite drojdie uscata
- 1-2 linguri zahar
- 2 lingurite sare
Pentru uns
- 1 galbenus de ou
- 1 lingura lapte
Pentru aluat am folositi aceeasi tehnica ca si la chiflele pufoase cu lapte. Gasiti acolo mai multe detalii despre tehnica japoneza Tangzhong.
Incepem prin a pregati Tangzhong. Intr-o oala non-aderenta, cu fundul mai gros, amestecam laptele, apa si faina pana cand nu mai raman cocoloase. Punem oala la foc mic spre mediu si amestecam pana cand compozitia se ingroasa. Daca aveti un termometru, gatiti pana atingeti tempertura de 65ºC, intrucat atunci se transforma amidonul in gelatina si practic blocheaza particulele de apa. Transferam Tangzhong intr-un bol si acoperim cu folie alimentara. Lasam pentru cateva minute pentru a se raci.
Cat timp Tangzhong se raceste, ne apucam de pregatirea aluatului. Topim untul intr-o oala si luam de pe foc. Adaugam treptat laptele si amestecam. Intr-un castronel batem putin cu furculita oul si il turnam in oala. Amestecam cu telul pana obtinem o compozitie omogena.
Intr-un castron cernem faina cu drojdia, zaharul si sarea. Turnam peste ingredientele uscate Tangzhong si restul ingredientelor lichide, care trebuie sa fie caldute si nu fierbinti. Framantam. aluatul, care la inceput va fi destul de lipicios. La nevoie, mai adaugati pana la 10% faina, dar va propun sa asteptati pana spre final, intrucat cu cat il framantati mai mult, cu atat se va lipi mai putin.
Este important la aceasta reteta sa framantam aluatul mai mult, pentru aproximativ 20 de minute. La final aluatul va fi elastic si putin lipicios. Acoperim castronul cu un prosop si il lasam sa creasca pentru 60-90 de minute.
Dupa ce a crescut aluatul, ne punem imaginatia la contributie. Pentru partea din mijloc am folosit impletitura in cerc pentru painea challah. Aproape ca mi-a reusit, insa recunosc ca nu am urmarit toti pasii. Aveti aici link-ul.
Dupa care am facut o impletitura din patru. Un tutorial bun gasiti aici.
Acoperim cu folie alimentara si lasam sa mai creasca 30-40 de minute. Incalzim cuptorul la 180ºC.
Intr-un castronel amestecam galbenusul de ou si laptele si ungem colacul. Introducem tava la cuptor si lasam pentru aproximativ 50-60 de minute, pana se rumeneste frumos.
Cand scoatem colacul de la cuptor, il stropim cu putina apa. Il acoperim cu un prosop curat si il lasam sa se raceasca.
Imi place la nebunie cand miroase a paine proaspata in casa!
Daca aveti timp, trebuie sa incercati si voi acest colac impletit de Paste! Astept pozele voastre pe facebook!
Mai multe retete traditionale de Paste gasiti aici.
Astept parerile voastre si pe paginile de facebook, instagram si pinterest.
Pofta buna!