Cornulețe fragede cu smântână, umplute cu gem și nucă

Ce faci atunci când vrei să mănânci ceva dulce? Este simplu! Vezi ce ingrediente ai prin casă și încropești ceva. Cam așa a fost și cu aceste cornulețe cu gem și nucă. Aveam mai multă smântână în frigider pe care nu vroiam să o arunc și instantaneu m-am gândit să fac niște cornulețe. Pentru mine cele mai bune cornulețe sunt cele cu magiun și sunt norocoasă că am mereu un borcan în casă de la părinții mei. Când am început să pregatesc aluatul nu am știut cum aveau să iasă cornulețele, însă nu exagerez când spun că le-am mâncat în mai puțin de două zile.

cornulețe fragede cu smântână și umplutur

Durată: 1h 20 min

Dificultate: ușoară

Porții: aproximativ 60 de cornulețe

Ingrediente:

Aluat

  • 350 gr făină albă
  • 200 gr smântână min 30% grăsime
  • 100 gr unt min 80% grăsime
  • 2 gălbenușuri
  • 1lingură suc de lămâie
  • 1 lingură zahăr
  • 1 pliculeț praf de copt
  • 1/2 păstaie de vanilie
  • coaja rasă de la o lămâie (cu coaja netratată)
  • 1 vârf cuțit de sare

Umplutură

  • magiun/ gem
  • 50 gr nucă

Începem prin a pregăti aluatul. Amestecăm sucul de lămâie cu praful de copt. Tăiem untul în cubulețe. Punem toate ingredientele pentru aluat într-un vas și le amestecăm până obținem un aluat consistent. Acoperim aluatul cu folie alimentară și îl băgăm la frigider timp de 30 minute.

Scoatem aluatul din frigider și încălzim cuptorul la 180ºC. Împărțim aluatul în două și întindem cu sucitorul o jumătate de aluat pe o foaie de copt pe care am presărat puțină făină. Acoperim cealaltă jumătate și o băgăm la frigider până când o vom folosi. Aluatul trebuie să fie subțire, iar eu l-am întins astfel încât să aibă aproape dimensiunea foii de copt. Folosim un cuțit pentru a tăia aluatul în triunghiuri mai mici. Baza tringhiului a fost de aproximativ 5-6 cm.

Punem în fiecare triunghi un sfert de linguriță de magiun și câteva bucățele de nucă. Împăturim colțurile ca în poza de mai jos, pentru a ne asigura că nu va curge magiunul în timpul coacerii. Rulăm aluatul de la bază spre vârf și așezăm cornulețele în tavă, pe hârtie de copt, cu vârful triunghiului în jos astfel încât să nu se desfacă în timpul coacerii. Dintr-o foaie am obținut aproximativ 30 de cornulețe. Cornulețele vor mai crește la cuptor, așadar este necesar să lăsăm o mică distanță între ele în tavă.

Introducem tava la cuptor și lăsăm cornulețele să se coacă timp de 20 de minute, până când se rumenesc puțin. Dacă doriți, puteți să tăvăliți cornulețele prin zahăr pudra imediat ce le scoateți de la cuptor, însă mie mi se par suficient de dulci. Pentru cei ce au răbdare, așteptați să se răcească cornulețele și apoi le puteți mânca.

Poftă bună!