Probabil daca ma intrebai cand eram mica, care este mancarea mea preferata, spuneam painea. Mama ma trimitea mereu sa cumpar paine si bineinteles ca mancam aproape jumatate pana acasa pentru ca era proaspata, calda si cu coaja crocanta. Nu auzisem de paine naan pana acum cativa ani de zile. Este o painica pufoasa la interior si usor crocanta la exterior. Painea naan este specifica in anumite tari din Asia, precum India, Pakistan sau Bangladesh.
Painea naan merge de minune cu o supa crema, dar cel mai mult in place sa o folosesc la sandwich-uri.
Durata: 1h
Dificultate: usoara
Portii: 10-16 (in functie de marime)
Ingrediente:
- 375 gr faina
- 200 ml lapte
- 1 ou
- 25 ml ulei de masline
- 1 pliculet praf de copt
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita sare
Optional:
- 20 gr unt
- 2 catei de usturoi
- cateva fire de patrunjel
Intr-un castron cernem faina cu sarea si praful de copt. Adaugam zaharul, laptele si oul si amestecam pana cand obtinem un aluat. Framantam cateva minute si acoperim castronul cu un prosop. Lasam aluatul sa se odihneasca aproximativ 15 minute.
Adaugam uleiul de masline si mai framantam cateva minute. Impartim aluatul in bucati egale. Eu am obtinut 10 painici, insa le-am facut mai groase. Puteti sa le faceti mai subtiri, in functie de preferinte.
Pentru a le coace, putem fie la cuptor (preincalzit la maxim) sau pe aragaz, intr-o tigaie sau un vas cu fundul mai gros. Eu am ales sa le coc intr-o tigaie.
Incingem tigaia. Luam o bucata de aluat si dam forma. Punem aluatul in tigaie si lasam cateva minute pe fiecare parte, pana se rumeneste painea naan. Daca faceti o paine mai groasa, aveti grija sa micsorati focul pe parcurs pentru a nu se arde la exterior.
Intr-un castronel frecam untul cu usturoiul zdrobit si patrunjelul tocat marunt. Ungem cu acest amestec painea naan, cand aceasta este fierbinte.
Puteti folosi painea naan pentru a face sandwich-uri sau burgeri.
Astept parerile voastre si pe paginile de facebook, instagram si pinterest.
Pofta buna!