Lipii facute in casa

Am mai spus de cateva ori ca atunci cand vine vorba de mancare imi place sa fac aproape totul de la zero. Asa ca am invatat sa fac si lipii si nu mai este nevoie sa le cumpar, doar daca sunt pe fuga.

Reteta pe care am folosit-o am gasit-o pe acest blog. Mai incercasem pana acum mai multe retete de lipii, insa acestea nu erau elastice, se rupeau, sau se intareau imediat.

Durata: 2h 30lipii

Dificultate: medie

Portii: 8 lipii

Ingrediente:

  • 400 gr faina alba
  • 280 gr apa (+/- 10 gr)
  • 6 gr sare
  • 2.6 gr drojdie instant
  • 20 gr ulei de masline

Cernem faina. Amestecam intr-un bol faina cu apa (lasam deoparte 20 gr de apa). Acoperim cu un prosop umed si lasam sa se odihneasca 15-20 de minut. Acest proces se numeste autoliza ( autolyse ), adica dezintegrarea celulelor sub actiunea enzimelor proprii. Stiu, v-am cam bagat in ceata. Enzimele din faina vor incepe sa dezintegreze amidonul si proteinele din faina. La ce ajuta acest proces? Aluatul de paine va fi mai usor de manevrat, iar dupa coacere va avea un gust mai placut si o textura mai buna.

Adaugam sarea, drojdia si uleiul de masline. Framantam aluatul pentru aproximativ 10 minute. La nevoie, adaugam si diferenta de apa. Asta depinde de tipul de faina folosit. Aluatul va fi elastic si nelipicios. Acoperim vasul cu un prosop umed si lasam aluatul sa creasca pentru 1h 30 min.

Impartim aluatul in 8 parti egale si le dam forma de bile. Aplatizam cu podul palmei fiecare bila. Luam fiecare colt si il aducem in mijloc. Repetam pana cand obtinem o forma rotunda. Intoarcem bila si cu palma facuta caus, se freaca usor de blatul de lucru, prin miscari circulare. Acesta nu trebuie sa fie infainat. Acoperim bilele cu un prosop umed si le lasam timp de 20 de minute.

Punem faina pe blatul de lucru si intindem fiecare bila, pana obtinem o foaie subtire. Eu le-am copt intr-o tigaie de fonta, pe aragaz, insa se poate si la cuptor, incins la maxim. Nu este nevoie decat de cateva minute pentru a le coace. In timp ce se coc, lipiile se umfla, insa se vor dezumfla imediat ce le luati de pe foc.

Odata racite, lipiile se pastreaza intr-o punga de plastic.

Astept parerile voastre si pe paginile de facebookinstagram si pinterest.

Pofta buna!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy