Nepotica mea mereu reuseste sa ma inspire si imi place sa pregatesc multe feluri de mancare cu ea. De fiecare data cand ne vede ca facem ceva de mancare, neparat vrea sa fie si ea implicata. Bineinteles, pasiunea ei este sa se joace cu aluatul. Asa ca, m-am gandit sa ii fac o surpriza si sa pregatim un cozonac colorat pentru copii. Acest cozonac are cantitati mai mici de zahar, unt si oua, insa a iesit foarte pufos.

Durata: 3h
Dificultate: medie
Portii: 1 cozonac
Ingrediente:
Tangzhong
- 25 gr faina 650
- 30 gr suc de sfecla rosie
- 100 gr suc de portocale
Aluat
- 280 gr faina 650
- 30 gr zahar
- 5 gr lapte praf
- 5 gr drojdie uscata
- 4 gr sare
- 1 ou mediu (50 gr)
- 30 ml lapte
- 25 gr unt moale
- coaja de portocale
Umplutura
- 100 gr nuca macinata
- 50 gr zahar
- 1 lingura cacao
- 1 albus
- esenta de rom
Altele
- ulei de floarea soarelui
- lapte/ galbenus de ou pentru uns
Pentru aluat am folosit aceeasi tehnica ca si la chiflele pufoase cu lapte. Gasiti acolo mai multe detalii despre tehnica japoneza Tangzhong.
Incepem prin a pregati Tangzhong. Intr-o oala non-aderenta, cu fundul mai gros, amestecam sucul de sfecla rosie si de portocale si faina pana cand nu mai raman cocoloase. Punem oala la foc mic spre mediu si amestecam pana cand compozitia se ingroasa. Daca aveti un termometru, gatiti pana atingeti tempertura de 65ºC, intrucat atunci se transforma amidonul in gelatina si practic blocheaza particulele de apa. Tangzhong nu trebuie sa fiarba. Transferam Tangzhong intr-un bol si il acoperim. Lasam pentru cateva minute pentru a se raci.
Daca doriti ca aluatul sa aiba o culoare mai puternica de roz, mariti cantitatea de suc de sfecla de rosii si o micsorati pe cea de suc de portocale.
Cat timp Tangzhong se raceste, ne apucam de pregatirea aluatului.
Pentru a framanta aluatul, am folosit robotul de bucatarie. Cernem faina in bol si adaugam restul ingredientelor pentru aluat, mai putin untul. Framantam aluatul timp de 10 minute, dupa care adaugam untul si mai framantam inca 10 minute. La final, aluatul va fi elastic si nelipicios.
Acoperim bolul si lasam aluatul sa creasca pana cand isi dubleaza volumul. Aproximativ o ora.
Intre timp pregatim umplutura. Batem albusul spuma si adaugam treptat zaharul. Mixam pana cand se intareste albusul. Incorporam nuca, cacao si esenta de rom. Amestecam cu o lingura de jos in sus, pana cand se omogenizeaza compozitia.
Pregatim tava in care vom coace cozonacul. Punem in tava hartie de copt, insa aceasta trebuie sa fie mai mare, astfel incat sa sustina cozonacul atunci cand creste in cuptor. Ungem hartia de copt cu ulei.
Incalzim cuptorul la 180ºC.
Ungem blatul pe care vom lucra cu putin ulei de floarea soarelui. Luam aluatul si il intindem si ne asiguram ca bucata de aluat care va veni deasupra, sa fie putin mai groasa. Intindem umplutura peste aluat si rulam bine, astfel incat atunci cand creste cozonacul la cuptor, sa nu ramana goluri. Punem cozonacul in tava, cu ultima parte rulata in jos. Lasam cozonacul in tava timp de 30 de minute.
Ungem cozonacul cu lapte sau cu galbenusul frecat. Cozonacul va sta la cuptor aproximativ 45-50 de minute, iar timp de 25 de minute nu vom deschide cuptorul pentru a nu se lasa cozonacul.
Dupa ce s-a copt, scoatem cozonacul din hartia de copt si il lasam sa se raceasca.




Cozonacul trebuie sa se raceasca complet inainte de a se taia, sau preferabil sa stea pana a doua zi.
Cozonacul va avea coaja roz, iar miezul va fi usor portocaliu. Daca veti folosi o cantitate mai mare de suc de sfecla rosie, atunci miezul va deveni mai roz.
Gasiti aici si reteta clasica de cozonaci cu nuca si cacao.
Astept parerile voastre si pe paginile de facebook, instagram, pinterest si youtube.
Pofta buna!