Choux, my love! Nu ai cum sa nu te indragostesti de choux au craquelin. Si acum tin minte cu drag cum mergeam in weekend la cafenea in Geneva si incercam tot felul de choux au craquelin cu diferite creme. Niciodata nu puteam sa aleg doar un sortiment si mereu cumparam cel putin patru si apoi stateam cel putin o ora sa beau cafeaua si sa citesc. Acum nu pot decat sa visez ca ma voi intoarce in curand. Uneori ma gandesc sa dau o comanda si sa o trimita in Romania 🙂 . Pana cand visul meu devine realitate, incerc sa perfectionez aceasta reteta. De data aceasta am decis sa fac choux au craquelin cu crema de zmeura.
Atentie! Consumul excesiv de choux au craquelin creeaza dependenta! 🙂
Durata: 2h
Dificultate: medie
Portii: 40-50
Ingrediente:
Craquelin
- 115 gr unt
- 130 gr faina
- 130 gr zahar
Aluat
- 125 ml lapte
- 125 ml apa
- 115 gr unt
- 135 gr faina
- 4 oua mari
- ½ lingurita sare
- 1 lingurita zahar
Crema de zmeura
- 150 gr zmeura proaspata sau congelata
- 120 ml lapte
- 50 ml smantana pentru gatit 30% grasime
- 5 linguri zahar
- 3 galbenusuri
- 2 linguri faina
- 30 gr unt rece
- 1 varf de sare
Incepem prin a pregati craquelin.
Intr-un castron amestecam untul, zaharul si faina, pana cand obtinem un aluat. Transferam aluatul pe o hartie de copt si il acoperim cu o a doua hartie de copt. Intindem aluatul cu facaletul intr-un strat subtire, de aproximatic 2-3 milimetri. Punem aluatul la congelator, pana cand trebuie sa il folosim, insa nu mai putin de 15-20 de minute. Pentru a-si pastra forma dreapta, putem aseza aluatul intr-o tava, pe care o introducem la congelator.
Mai departe pregatim aluatul.
Incalzim cuptorul la 220ºC. Intr-o cratita combinam laptele, apa, untul, sarea si zaharul. Punem oala pe foc si o lasam pana incepe compozitia sa fiarba. Amestecam din cand in cand pentru a se topi untul, sarea si zaharul. Intre timp cernem faina de doua ori.
In momentul in care laptele incepe sa fiarba, luam oala de pe foc si adaugam toata faina. Amestecam cu lingura de lemn pana obtinem un aluat. Punem din nou cratita la foc mic pentru cateva minute si amestecam aluatul, astfel incat sa nu se arda. Aluatul a stat suficient pe foc in momentul in care se desprinde cu usurinta de peretii vasului si nu mai are cocoloase. Un test pe care il puteti face, este sa introduceti o lingura in aluat, iar daca aceasta sta in picioare, inseamna ca a ajuns la consistenta dorita.
Luam aluatul pentru eclere de la sursa de caldura si il lasam sa se raceasca 10 minute inainte de a adauga ouale. Daca aluatul este fierbinte, in momentul in care vom adauga ouale, riscam sa se faca omleta :).
Adaugam treptat cate un ou in aluatul caldut (aproximativ 70°C ) si amestecam pana il incorporam complet. La final obtinem un aluat fin, lucios si cremos, care insa nu curge. In momentul in care dati cu degetul prin aluat, acesta nu va reveni la forma initiala. Sau daca amestecati aluatul cu o spatula de silicon, iar apoi o ridicati incet, aluatul va lua forma literei “V” in varful spatulei.
Intr-o tava punem hartie de copt si ungem cu putin ulei. Daca folositi foaie de copt din silicon, nu mai este nevoie sa ungeti cu ulei. Transferam aluatul intr-un pos cu dui rotund si formam mici gramajoare. Este important sa nu le ingramadim in tava, intrucat vor creste. Pentru cantitatea aceasta de aluat vom avea nevoie de 2-3 tavi, pe care le vom pune pe rand la copt.
Scoatem craquelin din congelator si folosim o forma rotunda cu care sa decupam discuri. Punem cate un disc pe fiecare choux.
Introducem tava la cuptor si reducem temperatura la 180ºC. Le lasam aproximativ 10 minute sa creasca, iar apoi micsoram temperatura la 170ºC. Le mai lasam inca 15-20 de minute pana cand devin aurii. Timp de 20 de minute nu deschidem usa la cuptor pentru a nu se lasa.
Cat timp gogoselele stau la cuptor, pregatim crema de zmeura. Pentru crema de zmeura, m-am inspirat de pe blogul Great British Chefs.
Intr-o oala punem zmeura cu o lingura de zahar. Gatim zmeura la foc mediu. Zdrobim zmeura cu lingura si fierbem sosul astfel obtinut aproximativ 5 minute pana cand se ingroasa. Luam vasul de pe foc si strecuram sosul pentru a inlatura toti samburii.
Intr-o alta oala turnam laptele si smantana si adaugam 3 linguri de zahar si sarea. Amestecam din cand in cand pentru a se topi zaharul si pentru a nu se lipi laptele de fundul vasului. Luam compozitia de pe foc cand incepe sa fiarba.
Intr-un castronel amestecam galbenusurile cu o lingura de zahar si cu faina. Turnam treptat laptele peste oua si amestecam. Nu turnam tot laptele fierbinte peste oua. Dupa ce am incorporat tot laptele, punem din nou oala pe foc. Lasam crema pe foc pana cand aproape incepe sa fiarba si incepe sa se ingroase. Amestecam tot timpul pentru a nu se lipi de fund.
Amestecam crema obtinuta cu untul rece, pana cand se topeste complet. Turnam sosul de zmeura peste crema si amestecam. Strecuram crema de zmeura. Acoperim crema cu folie alimentara si o lasam sa se raceasca. Preferabil ar fi sa tinem crema de zmeura cateva ore la frigider inainte de a o folosi.
Dupa ce scoatem gogoselele de la cuptor, le intepam cu o scobitoare pentru a scoate aerul fierbinte. Astfel, acestea nu se vor inmuia.
Umplem gogoselele cu crema de zmeura inainte de a le manca, pentru a nu se inmuia.
Mai multe retete video gasiti aici.
Astept parerile voastre si pe paginile de facebook, instagram, pinterest si youtube.
Pofta buna!