Tocana cu fructe de mare

Aceasta tocana cu fructe de mare m-a dus cu gandul la vacanta, mai exact Italia, de care sunt indragostita. Cred ca dorul de calatorii m-a facut sa ma duc ieri la pescarie si sa cumpar cateva (de fapt muuulte) kilograme de peste si fructe de mare. A fost prima data cand am facut aceasta tocana si a iesit fix cum mi-am dorit – la fiecare bucata de paine inmuiata in sos ziceam in gand mama cat este de buna! Spre fericirea mea, prietenului meu nu ii plac fructele de mare si m-am putut bucura de portie dubla.

Durata: 2h

Dificultate: medie

Portii: 2

Ingrediente:

Sos

  • 3 linguri ulei de masline
  • 3 catei de usturoi
  • 1 ceapa
  • 1 tija de telina
  • 250 ml vin rosu
  • 400 ml suc de rosii
  • 50 ml smantana pentru gatit
  • 1 l supa de peste
  • 2 fire salvie
  • 1 lingura faina
  • fulgi chilli
  • sare

Peste & fructe de mare:

  • 250 gr creveti proaspeti
  • 200 gr midii
  • 250 gr stavrid salbatic (sau alt peste) – preferabil file

Altele:

  • 1 bagheta
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura unt
  • 1 legatura patrunjel

Tocam usturoiul, ceapa si telina marunt. Incingem uleiul de masline intr-o tigaie adanca si prajim fulgii de chilli aproximativ un minut. Eu am vrut sa fie putin picanta tocana, asa ca nu am folosit prea mult chilli. Adaugam legumele tocate si le lasam sa se caleasca cateva minute, pana devin moi. Daca este nevoie, ajustam focul pentru a nu arde legumele.

Adaugam vinul si salvia si lasam sa fiarba pana se reduce cantitatea de vin la jumatate. Turnam sucul de rosii si 600 ml de supa de peste. Sosul va fierbe la foc mediu timp de o ora. Amestecam din cand in cand.

Daca nu aveti supa de peste, se poate face foarte simplu. De fiecare data cand cumpar peste si il curat, nu arunc capul si coada, ci le congelez. Punem intr-o oala bucati de peste, ceapa, ardei, morcov, telina, pastarnac si turnam 2 litri de apa. Lasam sa fiarba aproximativ o ora si strecuram. De data aceasta nu a trebuit sa folosesc toata supa de peste, iar dupa ce s-a racit am congelat-o pentru a o folosi la o alta reteta. Deja ma gandesc la un risotto cu creveti.

Cat timp fierbe sosul, pregatim pestele si fructele de mare. Pestele il taiem bucati. Decorticam crevetii indepartandu-le capul si vena si apoi ii spalam in apa rece. Pentru a curata midiile, inlaturam mustatile, daca sunt si folosim un burete de sarma pentru a inlatura depunerile de pe midii. Midiile trebuie sa fie vii atunci cand le gatim, adica trebuie sa fie inchise. Daca sunt deschise, puteti testa daca mai sunt vii prin a ciocani midia de masa. Daca aceasta se inchida, inseamna ca este vie, daca nu, inseamna ca este moarta si trebuie sa o aruncam. Carnea midiilor moarte se deterioreaza si daca este consumata, creste riscul de toxiinfectii alimentare. Preferabil ar fi sa gatiti midiile in aceeasi zi in care le cumparati.

Dupa o ora sosul va fi gros. Punem restul de supa si amestecam. Mie imi place ca sosul sa fie cat mai fin, insa aici cred ca tine de preferintele fiecaruia. Asa ca voi decideti daca faceti acest pas sau nu. Luam tigaia de pe foc si inlaturam salvia. Mixam sosul cu blenderul pana cand devine foarte fin si apoi il strecuram. Turnam sosul in tigaie si o punem pe foc. Amestecam smantana cu 1 lingura de faina, pana cand nu mai sunt cocoloase si punem smantana in sos si amestecam. Adaugam sare dupa gust.

Adaugam bucatile de peste si acoperim tigaia cu un capac. Din acest moment nu mai amestecam prea mult tocana, pentru a nu se sfarama pestele. Acoperim cu un capac si lasam sa fiarba la foc mediu timp de 5 minute. Punem crevetii si lasam sa fiarba un minut, dupa care adaugam si scoiciile, acoperim tigaia cu capac si lasam tocana sa mai fiarba timp de 3 minute, dar nu mai mult. Atat crevetii, cat si midiile se gatesc foarte repede.

Pentru a servi, prajim felii de bagheta si apoi le ungem cu unt si usturoi. Patrunjelul il tocam marunt si il punem din abundenta peste tocana.

Sper ca v-am convins si pe voi sa faceti tocana cu fructe de mare! Numai cat am scris reteta m-a luat pofta din nou!

Astept parerile voastre si pe paginile de facebookinstagram, pinterest si youtube.

Pofta buna!