Marea provocare de Paste este sa faci un cozonac crescut si cat mai pufos. Am inceput sa fac cozonac de cativa ani si de fiecare data sunt la fel de fericita cand obtin un cozonac pufos. 🙂
Durata: 3h
Dificultate: dificil
Portii: 2 cozonaci
Ingrediente:
Aluat
- 1 kg faina 000
- 10 galbenusuri
- 400 ml lapte
- 250 gr zahar
- 150 gr unt
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 40 gr drojdie proaspata
- 1 lingurita esenta de rom
- 1 lingurita rasa de sare
Umplutura
- 500 gr nuca macinata
- 250 gr zahar
- 3 albusuri
- 3 linguri cacao
- 2 lingurite esenta de rom
- 1 galbenus pentru uns
Pentru a obtine un cozonac pufos, in primul rand toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, prin urmare, cel mai bine este sa le scoateti pe masa cu o ora inainte.
Cernem faina de doua ori. Intr-un castron mai mare oparim 100 de grame de faina cu 250 de mililitri de lapte. Intr-un alt castron amestecam drojdia cu o lingura de zahar pana cand devine lichida. Cand faina nu mai este fierbinte, adaugam drojdia si amestecam pana cand se omogenizeaza. Acoperim castronul cu un prosop curat si lasam alauatul sa creasca pentru 20 de minute, pana cand isi dubleaza volumul.
Intr-un castron frecam galbenusurile cu sare pentru 1-2 minute. Adaugam zaharul, uleiul si esenta de rom si amestecam.Turnam compozitia in castronul in care am oparit faina si amestecam. Adaugam restul de lalpte caldut si amestecam pana se omogenizeaza. Punem treptat restul de faina si incepem sa framantam pana obtinem o coca moale.
Topim untul si il lasam sa se raceasca. Adaugam treptat unt si framantam pana cand il incorporam in aluat. Mai turnam o parte din unt si repetam.
Acoperim castronul cu folie alimentara si lasam aluatul de cozonac sa creasca 30 de minute, dupa care il framantam din nou 5 minute. Il acoperim din nou si il lasam sa creasca inca 15 minute, dupa care il framantam inca 5 minute. Mai lasam aluatul la dospit 5 minute si apoi putem sa il modelam.
Cat timp creste aluatul, pregatim umplutura. Batem albusurile spuma si adaugam treptat zaharul. Mixam pana cand se intaresc albusurile. Incorporam nuca, cacao si esenta de rom. Amestecam cu o lingura de jos in sus pana cand se omogenizeaza compozitia.
Pregatim tavile in care vom coace cozonacul. Punem in tava hartie de copt, insa aceasta trebuie sa fie mai mare, astfel incat sa sustina cozonacul atunci cand creste in cuptor. Ungem hartia de copt cu ulei sau untPe un blat punem 2 linguri de ulei si il intindem. Luam o jumatate (sau o treime – in functie de cat de mare este tava) din aluat si il intindem cu mana. Intindem jumatate din compozitie pe blat si rulam bine, astfel incat atunci cand creste cozonacul la cuptor, sa nu ramana goluri. Punem cozonacul in tava, cu ultima parte rulata in jos. Lasam cozonacul in tava pentru 30 de minute.
Incalzim cuptorul la 160ºC. Frecam galbenusul si ungem cozonacii. Introducem tavile la cuptor. Lasam cozonacul sa se coaca timp de 10 minute la 160ºC, iar apoi inca 40-50 minute la 180ºC, in functie de cat de mare este cozonacul. Timp de 25-30 de minute, nu se va deschide cuptorul, intrucat cozonacii se vor lasa. In cazul in care caldura nu se distribuie uniform in cuptor, tava trebuie intoarsa, pentru a se coace uniform. Daca cozonacul s-a rumenit prea tare, punem deasupra o bucata de hartie de copt si il lasam mai departe sa se coaca.
Dupa ce s-au copt, ii scoatem din tavi si din hartia de copt si ii lasam sa se raceasca. Ungem coaja cu putin apa, pentru a se inmuia. Daca la final cozonacul are partea de sus mai mare decat baza, se lasa sa se raceasca culcat si se acopera cu un prosop curat. Astfel, cozonacul va ramane pufos. Din cand in cand se intoarce pe cealalta parte.
Cozonacul trebuie sa se raceasca complet inainte de a se taia, sau preferabil sa stea pana a doua zi.
Chiar daca este multa munca sa faci cozonaci, eu zic ca merita. In mod cert sunt mai gustosi decat cei cumparati si te vei simti mult mai bine stiind ca ai facut tu ceva cu mainile tale.
Stiti cu ce merge de minune acest cozonac pufos? Cu lapte batut facut in casa.
Aici gasiti mai multe retete traditionale.
Astept parerile voastre si pe paginile de facebook, instagram si pinterest.
Pofta buna! Sarbatori fericite!