Socata de casa

De fiecare data cand mergeam vara la unchii mei la tara, mereu aveau socata. Cand vine vorba de socata, nu am limite, pot sa beau pana fac broaste in stomac, cum obisnuia sa imi spuna mama cand eram copil. Socata de casa mi se pare cel mai gustos suc – este racoros si dulce-acrisor. Mereu o pun pe mama sa faca socata, insa nu am niciodata rabdare sa astept sa fermenteze si ajung sa o beau ca un ceai rece.

Durata: 20 min (plus 2-3 zile pentru fermentare)socata de casa

Dificultate: usoara

Portii: 5 litri

Ingrediente:

  • 5 l apa
  • 450 gr zahar tos
  • 7 flori de soc mari
  • 4 lamai netratate

 

Intr-o oala incalzim jumatate de litru de apa si dizolvam zaharul, dupa care amestecam cu diferenta de apa. Spalam socul. Intr-un borcan punem florile de soc. Stoarcem sucul de la 2 lamai, iar pe celelalte 2 le taiem felii. La una dintre lamai puteti indeparta coaja (cu tot cu pielita alba), pentru a nu da un gust amarui. Turnam apa cu zaharul in borcan si acoperim. Borcanul nu trebuie sa fie inchis etans. Puteti sa acoperiti cu o farfurioasa sau tifon.

Lasati borcanul la loc calduros, pentru a fermenta sucul. Eu de obicei il tin pe balcon. Acum cativa ani am baut o socata de casa foarte buna la Palatul Brukenthal. Va recomand si voua sa mergeti sa incercati. O sa vedeti cum tin borcane imense cu socata pe terasa.

Daca aveti rabdare, spre deosebire de mine, lasati socata de casa sa fermenteze timp de 2-3 zile. Pentru a grabi procesul puteti pune cateva boabe de orez sau o bobita de drojdie.

Strecuram socata dupa ce a fermentat si o punem in sticle pe care le tinem la frigider sau intr-un loc racoros.

In cazul in care nu ati incercat pana acum socata de casa, trebuie neaparat sa o incercati. Va puteti juca foarte mult cu aromele, puteti sa mai adaugati busuioc sau menta.

Urmatoarea reteta pe lista este siropul de socata, pentru a-l putea savura si la toamna. Si merge de minune in cocktail-uri.

Socata de casa merge de minune cu un desert langa; poate o tarta cu mango si lemongrass sau o tarta cu iaurt grecesc si zmeura.

tarta cu mango si lemongrass

tarta cu iaurt grecesc si zmeura

 

 

 

Astept parerile voastre si pe paginile de facebookinstagram si pinterest.

Pofta buna!