In urma cu doua saptamani am fost la cumparaturi si am vazut ananas alb. Nu mai incercasem pana acum. Nu am putut rezista si am cumparat chiar doi ananasi. Ce mi-a placut, este ca la acest tip de ananas, miezul nu trebuie inlaturat, pentru ca este moale. La gust mi s-a parut mai dulce si mai putin acid decat ananasul pe care il gasim de obicei in comert.
Am vrut sa incerc o tarta cu ananas caramelizat. Si pentru ca mai aveam rubarba in congelator si mi-am declarat de foarte multe ori dragostea fata de ea, m-am gandit ca ar merge de minune impreuna si nu am gresit.
Durata: 2h
Dificultate: medie
Portii: 8
Ingrediente:
Umplutura
- 1 ananas (500 gr)
- 350 gr rubarba
- 4 linguri zahar brun
- 1 lingura unt
- 1 lingura faina
Crumble
- 85 gr unt
- 60 gr zahar brun
- 90 gr faina
Mai intai pregatim aluatul. Intr-un castron amestecam toate ingredientele, pana obtinem un aluat omogen si nu mai ramane deloc faina in castron. Dam aluatului forma de bila, il infasuram in folie alimentara si il introducem la frigider pentru cel putin 30 de minute.
Intre timp pregatim ananasul caramelizat. Impartim ananasul in 4, inlaturam miezul daca este tare (daca este ananas alb nu este necesar) si indepartam coaja. Taiem ananasul in bucati de aproximativ jumatate de centimetru.
Punem la topit untul in tigaie. Tavalim bucatile de ananas prin zahar si le punem in tigaie. Caramelizam ananasul la foc mare aproximativ 10 minute, pana cand devine auriu.
Tijele de rubarba se decojesc si se taie in bucati de 1 centimetru. Daca rubarba este congelata, atunci o lasam sa se dezghete si aruncam excesul de apa.
Amestecam ananasul caramelizat cu rubarba si 1 lingura de faina.
Incalzim cuptorul la 200ºC. Scoatem aluatul din frigider. Pregatim tava in care vom coace tarta: fie punem hartie de copt, fie ungem tava cu putin unt, pentru a nu se lipi aluatul.
Tapetam cu faina blatul pe care vom lucra. Intindem bucata de aluat in forma de cerc si cu o grosime de cativa milimetri. Diametrul trebuie sa fie mai mare cu cativa centimetri decat baza tavei, astfel incat sa acopere si peretii tavei. Punem aluatul in tava. Intepam din loc in loc cu furculita, pentru a nu se umfla in timpul coacerii.
Adaugam umplutura de ananas caramelizat si rubarba si nivelam.
Pentru crumble, amestecam faina cu zaharul si bucatele de unt. Compozitia nu trebuie amestecata foarte mult, ci pana cand se formeaza mici bilute. Presaram crumble peste umplutura.
Tarta cu ananas caramelizat si rubarba se va coace timp de 45-50 de minute. O lasam sa se raceasca si apoi o putem taia.
Mai multe retete cu rubarba gasiti aici.
Tarta mea preferata este cea cu rubarba si capsuni. Insa nu pot refuza nici rulada cu rubarba si crema de vanilie.
In cazul in care doriti ceva mai exotic si mai parfumat, neaparat trebuie sa incercati tarta cu mango si lemongrass.
Astept parerile voastre si pe paginile de facebook, instagram, pinterest si youtube.
Pofta buna!