Turta dulce glazurata

Nu mai e mult si vine Craciunul, sarbatoarea mea preferata. Am facut o singura data turta dulce, cand eram mica si a fost un dezastru. S-a lipit toata de tava si m-am chinuit vreo doua ore sa o spal. Dupa multi ani in care am refuzat sa mai fac turta dulce, m-am decis sa ii mai dau totusi o sansa.

Durata:turta dulce glazurata

  • pregatire aluat – 30 min
  • aluat la rece – 3-24h
  • coacere – 20 min
  • glazurat – 30 min

Dificultate: medie

Portii: 40 bucati subtiri

Ingrediente:

Aluat

  • 145 gr unt
  • 100 gr zahar brun
  • 200 gr miere
  • 1 ou
  • 1 galbenus de outurta dulce
  • 450 gr faina
  • 1 lingurita bicaronat de sodiu
  • 2 lingurite
    scortisoara
  • 1 lingurita ghimbir uscat
  • ½ lingurita nucsoara
  • ½ lingurita cuisoare
  • ½ lingurita cardamon
  • ¼ lingurita coriandru
  • ½ steluta anason

Glazura

  • 1 albus de ou
  • 100 gr zahar pudra
  • 2-3 picaturi suc de lamaie
  • 2-3 linguri apa fierbinte
  • 1 praf de sare

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Intr-un castron mixam untul pentru un minut pana cand devine cremos. Adaugam zaharul brun si mierea pana se omogenizeaza. Punem oul intreg si galbenusul si mixam pentru doua minute. Nu este nicio problema daca untul se separa.

Intr-un alt castron cernem faina. Condimentele le macinam bine si le dam printr-o sita pentru a ne asigura ca nu raman bucati mai mari. Le punem peste faina impreuna cu bicarbonatul de sodiu si le amestecam. Incorporam faina in aluat si framantam bine. La final aluatul va fi lipicios. Il impartim in doua si il punem in doua pungi. Dam aluatul la frigider pentru cel putin 3 ore, dar il putem lasa si peste noapte.

turta dulce glazurata turta dulce glazurata

turta dulce glazurata turta dulce glazurata

Scoatem o jumtate de aluat. Incalzim cuptorul la 180ºC. Pe masura ce se va incalzi aluatul, acesta va deveni lipicios, de aceea e bine sa punem suficienta faina pe blatul pe care intindem. Grosimea blatului este in functie de preferinte. Pentru prima tava am facut blatul de turta mai subtire, aproximativ 2 mm, iar la ultimele mai gros de 5 mm. Taiem blatul in formele dorite. Aluatul ramas il intindem din nou.

Asezam turta dulce intr-o tava in care am pus hartie de copt. Introducem tava la cuptor. Pentru grosimea de 2 mm, lasam pentru 5 minute sa se coaca, pentru 5 mm, 8 minute. Daca le lasam mai mult se vor arde si vor deveni foarte tari. Aluatul trebuie sa fie usor moale in momenul in care il scoatem de la cuptor. Oricum, se va ma intari pe masura ce se va raci.

Intr-un castron uscat batem spuma albusul de ou cu un praf de sare si sucul de lamaie. Turnam zaharul pudra si mixam mai departe pana se ingroasa. La final adaugam 2-3 linguri de apa fierbinte si mai mixam putin. Glazura trebuie sa stea 10 minute pentru a iesi bulele de aer.

turta dulce glazurata turta dulce glazurata

Turta dulce se orneaza numai dupa ce s-a racit. Glazura putem sa o coloram sau sa o folosim asa. Pentru glazura roz am folosit 50 ml suc de capsuni si 2 linguri de suc de sfecla rosie pe care l-am fiert cu doua linguri de zahar pana s-a redus la jumatate. Sosul obtinut l-am amestecat cu glazura alba. Glazura se va usca in aproximativ 24 de ore. Pentru a orna, puteti folosi o punga de plastic pe care o rupeti putin intr-un colt sau ustensile speciale pentru ornat.

Tips & tricks:

  • Folositi turta dulce pentru a orna bradul de Craciun. In momentul in care taiati formele, faceti o gaura in partea de sus a turtei. Dupa ce se coc turtele, puneti un fir. E o varianta foarte frumoasa de a personaliza bradul, mai ales daca sunt implicati si copiii.
  • Topiti putina ciocolata pe baie de aburi, subtiati cu cateva linguri de lapte si obtineti un alt tip de glazura;
  • Daca nu doriti sa folositi tot aluatul, il puteti tine la congelator pana la 3 luni;

Poate nu stiai:

  • Turta dulce exista de mii de ani, inca din antichitate, cand Egiptenii si Grecii o foloseau in ceremonii religioase;
  • Casutele de turta dulce au devenit populare in Germania in secolul XIX, cand Fratii Grimm au publicat Hansel si Gretel;
  • Conform unei traditii suedeze, poti sa iti pui o dorinta, iar daca atunci cand rupi turta dulce cu ambele maini, se rupe in trei, dorinta se va indeplini;
  • Un doctor i-a recomndat regelui suedez Hans sa manance turta dulce impotriva depresiei.

Pofta buna!