In fiecare vacanta de vara obisnuiam sa mergem la bunici la tara. De fiecare data pregateam turtele impreuna cu o verisoara. Nu stiu care este motivul exact,poate soba, apa sau faina, insa acolo am mancat cele mai bune turtele. Acum obisnuiesc sa le fac cand vin acasa la Bacau, pentru ca imi aduc aminte de copilarie si familie. Nu stiu daca vi s-a intamplat vreodata, insa uneori am impresia ca anumite mancaruri merg doar in anumite locuri.
Durata: 1h 30
Dificultate: mediu
Portii: 8
Ingrediente:
- 500 gr faina alba
- 275 ml apa calduta
- 25 gr drojdie
- 1 lingura zahar
- 1/2 lingurita sare
Intr-un castron amestecam drojdia si zaharul cu 50 ml de apa calduta (nu fierbinte). Adaugam 2-3 linguri de faina si omogenizam compozitia. Acoperim castronul cu un prosop si lasam compozitia sa creasca intr-un loc calduros pentru 15 minute.
Punem restul de apa calduta si sarea in castron. Adaugam treptat restul de faina si framantam pana obtinem un aluat nu foarte tare. Acoperim castronul cu un prosop si il lasam la dospit pentru aproximativ 30 de minute.
Dupa ce a crescut, rupem cate o bucata, ii dam forma de bila si o aplatizam in palma astfel incat sa fie groase de aproximativ un centimentru. Daca e nevoie adaugam putin faina astfel incat sa nu se lipeasca de maini. Grosimea depinde de preferintele fiecaruia. Noua ne place sa fie turtele putin mai groase, insa se pot face si mai subtiri. Cand eram mica obisnuiam sa le fac cu verisoara mea foarte subtiri si sa le umplem cu gem. Bunica zicea mereu ca o sa curga tot gemul si ca o sa facem numai fum in bucatarie. Avea dreptate, insa mereu faceam si turtele cu gem. 🙂
Turtelele le punem fie pe plita, fie intr-un ceaun. Atat plita cat si ceaunul trebuie sa fie incinse inainte de a aseza aluatul. In cazul in care coaceti turtele pe plita de la soba, aveti grija la foc sa nu fie foarte puternic, pentru ca se vor arde sau nu se vor coace la interior. Lasam turtele la foc mediu pana devin rumene pe ambele parti. In cazul in care sunt mai groase, preferabil este sa le puneti si pe partile laterale, pentru a va asgura ca se coc bine in interior. Eu le-am lasat aproximativ 30 de minute in total. Daca sunt mai subtiri va trebui sa le lasati mai putin.
In cazul in care nu mancati turtele pe loc, le puneti intr-un prosop curat pentru a se pastra calzi si moi.
De cele mai multe ori le mancam de indata ce sunt gata. Le taiem pe jumatate si le mancam cu gem sau zacusca. O nebunie!
Pofta buna!