Toata saptamana mi-a fost pofta de gogosi, iar in weekend nu am mai rezistat si am facut minciunele, gogosi cu vanilie si gogosi glazurate cu ciocolata. Macar sa stiu ca nu raman cu pofta 🙂 .
Durata: 1h
Dificultate: usoara
Ingrediente:
- 500 gr faina 650
- 275 ml lapte
- 50 gr zahar
- 20 gr unt
- 25 gr drojdie
- 1 lingurita sare
- zahar pudra (optional)
- ulei de floarea soarelui pentru prajit
Cernem faina intr-un castron incapator si punem sarea. Intr-o oala punem laptele si untul la incalzit. Lasam la foc mic, pana cand se topeste untul. Daca laptele este prea fierbinte, il lasam sa se raceasca pana cand este caldut.
Dupa ce s-a racit putin laptele, il turnam peste drojdie si zahar si amestecam, pana cand se omogenizeaza. Turnam compozitia lichida peste faina si incepem sa framantam. Framantam aluatul timp de 5 minute, pana cand obtinem o coca moale. Acoperim castronul cu un prosop si lasam aluatul sa creasca la loc caldut, pentru aproximativ 20-30 de minute.
Tapetam cu faina blatul de lucru. Luam o bucata de aluat si o intindem, dar nu foarte subtire, ci groasa de 3-4 milimetri. Taiem aluatul in dreptunghiuri, iar fiecarui dreptunghi ii facem o taietura pe mijloc. Luam un dreptunghi in mana si rasucim prin interior o latura.
Punem la incins ulei intr-o tigaie. Scuturam bine de faina gogosile, intrucat faina se arde usor. Prajim minciunelele aproximativ 1 minut pe fiecare parte.
Le scoatem pe un servet si le pudram cu zahar pudra. Stiti cu ce merg de minune aceste minciunele? Cu lapte batut facut in casa.
Si daca va plac asa de mult gogosile, de ce sa nu incercati si o varianta mai light – gogosi la cuptor cu crema de vanilie si sos de fructe de padure.
Astept parerile voastre si pe paginile de facebook, instagram si pinterest.
Pofta buna!