Dupa ce am fost in Grecia si am savurat niste smochine delicioase, m-am gandit ca ar merge de minune intr-o tarta. Daca va este vreodata pofta de o tarta dulce, trebuie sa incercati aceasta tarta cu smochine si nuci.
Durata: 1h 30
Dificultate: usoara
Portii: 8
Ingrediente:
- aluat pentru tarta
- 100 gr nuci
- 100 gr zahar
- 6-7 smochine
- 2 albusuri
- 1 lingura cognac
Incepem prin a pregati blatul pentru tarta. Cernem faina intr-un castron peste care adaugam restul ingredientelor. Amestecam pana cand se omogenizeaza compozitia si se face un aluat consistent. Punem intr-o folie aluatul si il introducem la frigider pentru 30 de minute.
Incalzim cuptorul la 180ºC. Smochinele le spalam si le taiem felii groase de cativa milimetri. Le asezam intr-un castron si le stropim cu cognac. Intr-un alt castron batem albusurile spuma cu zaharul, pana cand acesta se dizolva, iar spuma se intareste. Nucile le maruntim si le amestecam cu albusul batut spuma.
Scoatem aluatul din frigider si taiem ¾ pentru baza tartei. In tava pentru tarta punem o hartie de copt si o ungem cu putin ulei sau unt. Intindem prima bucata de aluat cu facaletul. Baza tartei trebuie sa fie cu cativa centimetri mai mare decat diametrul tavei. Pentru a nu se umfla in timpul coacerii, intepam din loc in loc aluatul cu furculita.
Adaugam albusul batut spuma pe care il intindem uniform. Punem deasupra feliile de smochine. Intindem si cea de-a doua bucata de aluat si o taiem in felii de 1 centimetru si ornam tarta.
Introducem tava la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute, pana cand se rumeneste, iar smochinele incep sa se caramelizeze.
Imi place sa servesc rece tarta cu smochine si nuci, alaturi de o limonada sau socata.
Mai multe idei pentru tarte gasiti aici. Sper sa va placa!
Astept parerile voastre si pe paginile de facebook, instagram si pinterest.
Pofta buna!