Mult asteptatii mucenici moldovenesti! In fiecare an si eu si sora mea asteptam cu nerabdare ziua de 9 martie pentru a pregati mama sfintisori. Noi suntem din Bacau, prin urmare, mucenicii sunt facuti mereu din aluat si sunt foarte bine insiropati.
Avand in vedere ca anul acesta 9 martie cade fix in post, m-am gandit sa incerc o reteta de mucenici moldovenesti de post. Prin urmare nu avem nevoie de prea multe ingrediente. Am vrut sa obtin niste sfintisori pufosi, asadar am folosit tehnica tangzhong (aluat oparit), despre care am vorbit atunci cand am facut chifle.
Dificultate: medie
Portii: 8 mucenici moldovenesti
Ingrediente:
Tangzhong
- 15 gr faina alba
- 90 ml apa
Aluat
- 350 gr faina alba
- 200 ml apa calduta
- 3 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 lingurita sare
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita drojdie uscata
Sirop
- 100 gr zahar
- 300 ml apa
Altele
- 50 gr nuca macinata
- 2-3 linguri miere
Incepem prin a pregati Tangzhong. Intr-o oala non-aderenta, cu fundul mai gros, amestecam apa si faina pana cand nu mai raman cocoloase. Punem oala la foc mic spre mediu si amestecam pana cand compozitia se ingroasa. Daca aveti un termometru, gatiti pana atingeti temperatura de 65ºC, intrucat atunci se transforma amidonul in gelatina si practic blocheaza particulele de apa. Transferam Tangzhong intr-un bol si acoperim cu folie alimentara. Lasam pentru cateva minute pentru a se raci.
Intr-un castron cernem faina. Adaugam restul ingredientelor uscate pentru aluat si amestecam. Turnam Tangzhong si apa calduta si le incorporam in faina. Alautul rezultat va fi lipicios. Adaugam uleiul si framantam aproximativ 10-15 minute. Acoperim castronul cu un prosop curat si lasam aluatul sa creasca la loc calduros pentru aproximativ 1 ora.
Impartim aluatul in 8. Luam fiecare bucata si modelam rulouri lungi si subtiri ca in poza de mai jos. Unim capetele si rasucim la mijloc astfel incat sa obtinem cifra opt. Daca aluatul este prea lipicios punem putina faina pe maini. Daca nu, este mai usor sa modelam aluatul pe blatul fara faina.
Punem o hartie de copt in tava si o ungem cu putin ulei. Asezam sfintisorii si ii mai lasam sa creasca aproximativ 20 de minute. Incalzim cuptorul la 180ºC.
Introducem tava la cuptor. Lasam mucenicii sa se coaca 25-30 de minute pana cand se rumenesc frumos.
Cu cateva minute inainte de a-i scoate din cuptor, pregatim siropul. Mucenicii moldovenesti trebuie insiropati cat sunt calzi, astfel incat sa absoarba siropul in aluat. Insiropam sfintisorii aproximativ 10 secunde. Aici depinde de preferintele fiecaruia. Sunt retete in care nu se insiropeaza mucenicii deloc sau foarte putin, insa noi ii preferam foarte zemosi.
Asezam din nou mucenicii insiropati in tava si ii ungem cu miere. In cazul in care mierea este prea tare, o putem incalzi putin. Presaram peste mucenici nuca macinata. Daca sfintisorii obtinuti nu vi se par prea insiropati, mai puteti pune putin sirop in tava si vor trage tot lichidul. Nu turnam siropul peste sfintisori, intrucat va cadea toata nuca.
Lasam mucenicii sa se raceasca si ii servim cu mare pofta! 🙂
Mai multe retete traditionale gasiti aici.
Astept parerile voastre si pe paginile de facebook, instagram si pinterest.
Pofta buna!