Paine de casa cu masline

Imi place foarte mult sa mananc paine cu masline si mi-am dorit sa incerc sa fac si eu acasa. Mereu am fost innebunita de mirosul de paine coapta in acasa. Dureaza mai mult decat sa o cumperi de la magazin, insa mie mi se pare ca merita si in plus este facuta cu mana ta si stii exact ce ingrediente ai folosit.

Durata: 1h 40paine de casa cu masline

Dificultate: medie

Ingrediente:

  • 100 gr masline kalamata fara samburi
  • 350 ml apa calduta
  • 150 gr faina alba 650
  • 250 gr faina de secara
  • 50 gr tarate
  • 25 gr drojdie
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita sare

Faina trebuie sa fie la temperatura camerei. Cernem faina intr-un castron mai mare si adaugam sarea si maslinele tocate. Incalzim apa, care trebuie sa fie calduta si in niciun caz fierbinte. Dizolvam drojdia cu putina apa si o adaugam peste faina. Incepem sa framantam si adaugam treptat diferenta de apa. Framantam aluatul cateva minute. Adaugam uleiul de masline si mai framantam 1-2 minute, pana obtinem o coca nu foarte tare. In functie de faina pe care o folositi, este posibil sa fie nevoie sa mai adaugati putina faina.

Acoperim castronul cu un prosop curat si il lasam sa creasca la loc caldut, aproximativ 20-30 de minute.

Incalzim cuptorul la temperatura maxima (220-240ºC). In cazul in care coaceti painea in vase de lut, ceramica, Jena sau ceaun, puteti sa le bagati si pe ele in cuptor, pentru a se incinge puternic.

Dati aluatului forma dorita. Eu am copt painea in ceaun si i-am dat forma rotunda. Mai lasam painea 10 -15 minute sa dospeasca. Stropim painea cu putina apa.  Scoatem vasul din cuptor, asezam repede painea in vas, acoperim cu un capac si introducem vasul in cuptor. Astfel painea va avea o coaja crocanta, pe care eu o iubesc. Lasam vasul acoperit timp de 20 de minute si astfel painea se coace in atmosfera de aburi proprii. Dupa care inlaturam capacul si lasam painea sa se mai coaca inca 20 de minute.

Painea este gata cand la exterior coaja este tare si de culoare maronie, iar la interior termometrul indica 97ºC.

Painea continua procesul de coacere si dupa ce este scoasa din cuptor. De aceea, preferabil este sa o taiati si sa o mancati dupa ce s-a racit complet. Lasam painea sa se raceasca invelita intr-un prosop curat.

Daca ti-a placut aceasta paine de casa cu masline, gasesti aici mai multe retete de paine facuta in casa.

Paine de casa cu seminte

paine naan

 

Astept parerile voastre si pe paginile de facebookinstagram si pinterest.

Pofta buna!