Pita greceasca imi aminteste de painicile pe care obisnuiam sa le fac la bunica mea la tara. Este o reteta usoara si rezulta o pita pufoasa si moale. In Grecia, cel mai mult imi placeau aceste pite, pe care le aduceau mereu calde la masa si de cele mai multe ori le terminam inainte sa vina mancarea.
Dificultate: usoara
Portii: 4-5 pite
Ingrediente:
- 500 gr faina alba
- 4 gr drojdie uscata
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- 1 cana si jumatate de apa calda (am folosit o cana de 250 ml)
Cernem faina si o amestecam cu drojdia, sarea si zaharul. Adaugam treptat apa calda (nu trebuie sa fie fierbinte). In functie de faina, este posibil sa fie nevoie sa ajustam putin cantitatea de faina. La final, coca nu trebuie sa fie lipicioasa.
Acoperim castronul cu un prosop curat si il lasam la un loc calduros pentru aproximativ 20-30 de minute, pana cand isi dubleaza volumul.
Dupa ce a crescut, luam cate o bucatica de aluat si o intindem cu facaletul. Eu am preferat sa fac pita mai subtire, insa o puteti face groasa, de un centimetru. Pentru a nu se umfla intepam pita cu furculita din loc in loc.
Punem o tigaie la incalzit pe foc. Dupa ce s-a incins adaugam pita si o lasam sa se rumeneasca la foc mediu cateva minute pe fiecare parte, in functie de cat este de groasa.
Tips & tricks:
- In cazul in care nu mancati pita greceasca pe loc, dupa ce se raceste se pune intr-o punga de plastic si se leaga.
- Puteti folosi pita greceasca pentru a face o pizza vegetariana rapida, cu rosii si rucola.
Pita greceasca merge de minune cu salata receasca, vinete cu branza feta sau briami.
Astept parerile voastre si pe paginile de facebook si instagram.
Mai multe retete grecesti gasiti aici.
Pofta buna!