In ultima perioada aud tot mai des de conceptul farm to fork. Gradinaritul m-a pasionat mereu, iar anul acesta mi-am pus in aplicare visul si mi-am facut propria gradina de legume. Dupa prima mea recolta mai serioasa de rosii, m-am hotarat sa fac primul meu suc de rosii cu busuioc – from farm to fork 🙂 . Sunt asa de mandra de mine, incat stau de 3 zile cu cele 3 borcanele cu sos de rosii pe masa si ma uit in fiecare zi la ele cu zambetul pe buze.

Durata: 2-3h
Dificultate: medie
Portii: aprox. 750 gr suc de rosii
Ingrediente:
- 3.5 kg rosii
- busuioc proaspat – cateva crengute
- Sare
Am spalat rosiile, le-am taiat si le-am dat de doua ori prin masina de tocat rosii. Daca nu aveti una, puteti sa fierbeti rosiile, inlaturati coaja si le treceti printr-o sita. Din cele 3.5 kg de rosii am obtinut aproximativ 2 kg de suc de rosii.
Am pus sucul de rosii la fiert la foc mediu si am mai amestecat din cand in cand, pentru a nu se prinde de fundul vasului.
Am lasat totul sa fiarba aproximativ o ora si jumatate, dar asta pentru ca am vrut sa fie sosul mai gros. In functie de preferintele voastre, puteti sa il tineti mai mult sau mai putin pe foc. Inainte de a lua oala de pe foc, am pus busuioc proaspat si am mai lasat sa fiarba cateva minute. Am adaugat si putina sare dupa gust si sosul de rosii cu busuioc a fost gata!
Daca vreti sa il depozitati pentru o perioada mai lunga de timp, atunci va dau si eu instructiunile primite de la parintii mei, expertii in acest domeniu. Se spala borcanele si se sterilizeaza in cuptor. Eu am incins cuptorul la 150ºC si am lasat borcanele cu gura in jos, pana cand s-au uscat complet. Punem borcanele cu fundul pe un cutit (incerc sa aflu care este motivul ) si turnam direct sucul fierbinte in borcane. Infiletam foarte bine borcanele si le acoperim cu o patura. Le lasam sa se raceasca pana a doua zi.
Ce facem cu sucul de rosii? Muuuulte! Eu il folosesc la pizza, la paste sau la diferite preparate pe baza de carne sau vegetariene. Sau si mai bine, daca ai o zi plina si nu ai mult timp la dispozitie, poti sa il transformi super repede intr-o supa crema de rosii. Mai adaugi putin ulei de masline, piper, poate niste feta si crutoane. Yummy!

Astept parerile voastre si pe paginile de facebook, instagram, pinterest si youtube.
Pofta buna!