Imi place foarte mult sa fac tarte cu fructe, mai ales ca sunt simplu de pregatit si ai nenumarate variante, astfel incat sa nu te plictisesti niciodata.
Daca pana acum tarta mea preferata era tarta cu rubarba si capsuni, acum pot spune ca sunt indragostita de tarta cu rubarba, zmeura si lavanda. Este o tarta dulce acrisoara, cu o aroma fina de lavanda. Mi se pare tarta perfecta pentru o zi de vara si merge de minuna cu o cupa de inghetata de lavanda.
Durata: 1h 45 min
Dificultate: medie
Portii: 8
Ingrediente:
- aluat pentru tarta
- 400 gr rubarba
- 200 gr zmeura
- 1 lngura flori de lavanda (uscate)
- 3 linguri miere
- 2 linguri zahar brun
- 2 linguri unt
- 1 lingura suc de lime
- 1 lingura faina
Mai intai pregatim aluatul. Intr-un castron amestecam toate ingredientele, pana obtinem un aluat omogen si nu mai ramane deloc faina in castron. Dam aluatului forma de bila, il infasuram in folie alimentara si il introducem la frigider pentru cel putin 30 de minute. De data aceasta eu am inlocuit o parte din faina cu fulgi de ovaz si mi-a placut foarte mult rezultatul.
Intre timp pregatim umplutura. Tijele de rubarba se decojesc si se taie in bucati. Depinde de voi marimea, in functie de modelul pe care vreti sa il faceti. Spalam zmeura si o punem intr-un castron. Adaugam peste zmeura sucul de lime, mierea, faina si florile de lavanda maruntite foarte bine. Este important ca florile de lavanda sa fie maruntite foarte fin, in caz contrar vor ramane mici tije in tarta.
Incalzim cuptorul la 200ºC. Scoatem aluatul din frigider. Pregatim tava in care vom coace tarta: fie punem hartie de copt, fie ungem tava cu putin unt, pentru a nu se lipi tarta.
Tapetam cu faina blatul pe care vom lucra. Intindem bucata de aluat in forma de cerc si cu o grosime de cativa milimetri. Diametrul trebuie sa fie mai mare cu cativa centimetri decat baza tavei, astfel incat sa acopere si peretii tavei. Punem aluatul in tava. Intepam din loc in loc cu furculita, pentru a nu se umfla in timpul coacerii.
Adaugam zmeura si nivelam. Punem deasupra bucatile de rubarba. Cred ca poate fi foarte distractiv pentru copii sa faca diferite modele. Taiem bucati de unt si le punem peste rubarba din loc in loc. Taiem excesul de aluat de pe margini.
Introducem tava la cuptor pentru aproximativ 40-50 de minute, cand tot sucul lasat de zmeura si rubarba incepe sa se ingroase.
Tarta cu rubarba, zmeura si lavanda trebuie lasata sa se raceasca inainte de a o taia. In caz contrar, tot continutul va curge. Pe masura ce se raceste, umplutura se intareste.
Vreau sa va spun ca aceasta tarta cu rubarba, zmeura si lavanda nu a rezistat mai mult de o zi. Iar in combinatie cu inghetata de lavanda, este pur si simplu geniala!
Sper ca deja ati ajuns sa iubiti rubarba la fel de mult ca si mine. Mai multe retete cu rubarba gasiti aici.
Astept parerile voastre si pe paginile de facebook, instagram, pinterest si youtube.
Pofta buna!